Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Wifi 6 på riktigt

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

– 5G och wifi 6 är kompletterande teknologier. De delar många tekniska innovationer och båda erbjuder hög anslutningshastighet och korta fördröjningar. Dessutom kan båda lösningarna leverera samma typer av IP-baserade tjänster, säger Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

Skanskas pilotprojekt

Ett exempel på en sådan lösning är ett svenskt pilotprojekt inom byggsektorn. Skanska ansvarar för produktionen av Citygate, ett kontorskomplex som just nu uppförs i Göteborg, och ett antal aktörer har gått samman för att kunna erbjuda 5G och wifi 6 till alla som arbetar på byggarbetsplatsen.

Skanskas digihub, tillsammans med bland annat Tele2 och Cisco, kommer vid årsskiftet att kunna leverera snabb och säker nätverkstäckning och därmed ge tillgång till en rad mer krävande applikationer som till exempel Autodesk BIM360 som ger ritningar i 2D och 3D.

Vi kommer att leva i en blandning av olika teknologier under en lång tid.

– Genom att använda innovativa byggapplikationer kan både säkerheten och effektiviteten öka under projekteringen av Citygate. De som jobbar i projektet kommer att kvittera ut en platta och via wifi 6 och 5G få en säker och snabb uppkoppling till de applikationer de behöver för att genomföra arbetet på bästa sätt.

Open roaming

Att få en snabb och stabil inomhustäckning kan vara en utmaning. I takt med att byggnader blir allt mer energieffektiva påverkar det även uppkopplingen till operatörer, till exempel kan fönster med hög miljöklassning hindra en bra uppkoppling. Därför tittar allt fler på en inomhuslösning, till exempel wifi 6.

– Det har aldrig varit viktigare med mobilitet och mobil uppkoppling, inte minst nu under höstens fortsatta restriktioner som kräver att vi kan arbeta på ett säkert sätt och ofta hemifrån.

Men fortfarande finns det hinder att lösa när du förflyttar dig mellan olika teknologier och accesspunkter. Du har kanske wifi på jobbet och hemma och däremellan operatörernas nät men på vissa platser, som till exempel i stationshus eller på tåg krävs det en inloggning, vilket minskar den sömlösa upplevelsen.

– Open roaming innebär att du blir automatiskt ansluten till nätverket. Många bolag väljer nu just den just lösningen och kan knyta samman 5G och wifi, vilket också skapar en bättre upplevelse för användaren. Dessutom innebär det att publika nätverk kan avlastas.

För snart ett år sedan släppte Cisco rättigheterna för Open roaming till branschorganet Wireless Broadband Alliance, WBA, och nu har intresset för den sömlösa nätverkslösningen ökat även från andra aktörer.

Jerhamre Proffe

Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

– Vi kommer att leva i en blandning av olika teknologier under en lång tid. Cisco är aktiva inom 5G, vi utvecklar packet core som bygger på de allra senaste principerna, separerar kontroll och användarplan och där tjänsterna levereras från molnet och snabbt kan skalas upp eller ned.

Fortsatt kontroll

Företag och organisationer kommer även fortsättningsvis vilja ha kontroll över hur klienter ansluter och segmenteras på deras intranät. Wifi 6 är en kostnadseffektiv teknik som ger dem samma egenskaper som 5G inomhus och i utrymmen dit mobilnäten normalt inte når.

– Operatörerna står inför enorma investeringar i 5G och det har visat sig vara svårt för operatörer att nå lönsamhet endast genom att sälja abonnemang. Med 5G öppnas nya möjligheter till intäkter genom att skapa tjänster för företag och organisatione, så kallade Private 5G och 5G-slicing. Dessa tjänster suddar ut traditionella gränser mellan publikt och privat nät för företagen utan att begränsa företagens behov av kontroll.

19 november 2020 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter elisabeth nore digit Foto Voister

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Hemarbete 960640
video
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Tapet 5G

5G i tapeten

29 mar 2021 digit

Morgondagens mobilmaster kommer att vara så små att de kanske inte syns alls och gömmer sig bakom en tapet i vardagsrummet eller är en del av husfasaden.

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Mobil 960640

Minskat mobilsug

26 jan 2021 digit

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Tåg Mindre 960640

Världens snabbaste 5G

8 dec 2020 digit

KTH har utrustat ett X2000-tåg med 5G. Under färden fick passagerarna dela på en internetuppkoppling på 1 267 megabit per sekund, vilket är den högsta hastigheten som ett reguljärt tåg någonsin haft.

5G Ericsson

5G värt 260 biljoner

19 nov 2020 digit

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.