Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Wifi 6 på riktigt

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Text elisabeth nore Foto Voister 19 november 2020 digit

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

– 5G och wifi 6 är kompletterande teknologier. De delar många tekniska innovationer och båda erbjuder hög anslutningshastighet och korta fördröjningar. Dessutom kan båda lösningarna leverera samma typer av IP-baserade tjänster, säger Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

Skanskas pilotprojekt

Ett exempel på en sådan lösning är ett svenskt pilotprojekt inom byggsektorn. Skanska ansvarar för produktionen av Citygate, ett kontorskomplex som just nu uppförs i Göteborg, och ett antal aktörer har gått samman för att kunna erbjuda 5G och wifi 6 till alla som arbetar på byggarbetsplatsen.

Skanskas digihub, tillsammans med bland annat Tele2 och Cisco, kommer vid årsskiftet att kunna leverera snabb och säker nätverkstäckning och därmed ge tillgång till en rad mer krävande applikationer som till exempel Autodesk BIM360 som ger ritningar i 2D och 3D.

Vi kommer att leva i en blandning av olika teknologier under en lång tid.

– Genom att använda innovativa byggapplikationer kan både säkerheten och effektiviteten öka under projekteringen av Citygate. De som jobbar i projektet kommer att kvittera ut en platta och via wifi 6 och 5G få en säker och snabb uppkoppling till de applikationer de behöver för att genomföra arbetet på bästa sätt.

Open roaming

Att få en snabb och stabil inomhustäckning kan vara en utmaning. I takt med att byggnader blir allt mer energieffektiva påverkar det även uppkopplingen till operatörer, till exempel kan fönster med hög miljöklassning hindra en bra uppkoppling. Därför tittar allt fler på en inomhuslösning, till exempel wifi 6.

– Det har aldrig varit viktigare med mobilitet och mobil uppkoppling, inte minst nu under höstens fortsatta restriktioner som kräver att vi kan arbeta på ett säkert sätt och ofta hemifrån.

Men fortfarande finns det hinder att lösa när du förflyttar dig mellan olika teknologier och accesspunkter. Du har kanske wifi på jobbet och hemma och däremellan operatörernas nät men på vissa platser, som till exempel i stationshus eller på tåg krävs det en inloggning, vilket minskar den sömlösa upplevelsen.

– Open roaming innebär att du blir automatiskt ansluten till nätverket. Många bolag väljer nu just den just lösningen och kan knyta samman 5G och wifi, vilket också skapar en bättre upplevelse för användaren. Dessutom innebär det att publika nätverk kan avlastas.

För snart ett år sedan släppte Cisco rättigheterna för Open roaming till branschorganet Wireless Broadband Alliance, WBA, och nu har intresset för den sömlösa nätverkslösningen ökat även från andra aktörer.

Jerhamre Proffe

Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

– Vi kommer att leva i en blandning av olika teknologier under en lång tid. Cisco är aktiva inom 5G, vi utvecklar packet core som bygger på de allra senaste principerna, separerar kontroll och användarplan och där tjänsterna levereras från molnet och snabbt kan skalas upp eller ned.

Fortsatt kontroll

Företag och organisationer kommer även fortsättningsvis vilja ha kontroll över hur klienter ansluter och segmenteras på deras intranät. Wifi 6 är en kostnadseffektiv teknik som ger dem samma egenskaper som 5G inomhus och i utrymmen dit mobilnäten normalt inte når.

– Operatörerna står inför enorma investeringar i 5G och det har visat sig vara svårt för operatörer att nå lönsamhet endast genom att sälja abonnemang. Med 5G öppnas nya möjligheter till intäkter genom att skapa tjänster för företag och organisatione, så kallade Private 5G och 5G-slicing. Dessa tjänster suddar ut traditionella gränser mellan publikt och privat nät för företagen utan att begränsa företagens behov av kontroll.

Rekommenderad läsning

två boxningshandskar hänger på en tegelvägg.jpg
video

Så funkar Wifi 6 med 5G

25 sep 2019 digit

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
voister paper - cisco wifi6

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

Stockholm 5G

Sveriges första 5G

25 maj 2020 digit

Tele2 har aktiverat Sveriges första publika 5G-nät i Stockholm, näst på tur är Göteborg och Malmö. Även Telia och Tre arbetar med införandet av tekniken. 

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

bianca-ingrosso-som-sommarpratare.jpg
video

Cisco säkrar sändningen

4 okt 2018 digit

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.