Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

– Skolans nuvarande utmaningar med digital undervisning har visat oss att det börjar bli dags att testa wifi 6. När alla elever började arbeta digitalt har wifi 5-prestandan inte riktigt klarat av att leverera den kapacitet som krävs, och vi har fått tweaka en hel del för att lösa problemen, säger Niklas Larsson, nätverksadministratör i Halmstads kommun.

Läs mer om hur du kan dra nytta av wifi 6 i Voister Paper. 

Alla bitar på plats

Halmstad har en historia av ett proaktivt digitaliseringsarbete. Här finns både en teknisk beredskap och ett stort intresse från ledning och förvaltning för vad den nya standarden kan erbjuda. 

– Diskussionen om wifi 6 tog fart redan förra året men vi valde att avvakta. Nu finns fler wifi 6-kompatibla enheter på marknaden och med den utvecklingen börjar tiden bli rätt för oss att ta nästa steg.

Under de senaste åren har it-avdelningen skapat förutsättningar för wifi 6 inom ramen för deras pågående underhållsarbete. 

– Vi har en femårsplan för byte av kommunens samtliga accesspunkter och sedan två år tillbaka har vi haft wifi 5-stöd på samtliga. Vår centrala hårdvara, det vill säga vår trådlösa controller, har däremot stöd för wifi 6, och vi har därför ett bra utgångsläge för nästa steg. Det gör att vi enkelt kan uppgradera till rätt mjukvarurelease för att stötta de enheter som klarar av wifi 6.

Växer med iot

Möjligheterna med IoT och kanske en framtida, trådlös nätverksstandard är bara några möjligheter som diskuteras inom kommunen. Bland annat efterlyser äldreomsorgen en utbyggnad från dagens begränsade ytor till bra, trådlös täckning i hela fastigheter, som äldreboenden.

Niklas Larsson Proffe

Niklas Larsson, nätverksadministratör, Halmstads kommun.

– Vi får ständigt nya förfrågningar från verksamheten om möjligheterna att supportera fler IoT-enheter, bland annat genom ett samarbete med vårt stadsnät. Det handlar både om att lägga till nya användningsområden och att utöka antalet befintliga enheter. Ett exempel är fastighetsförvaltningen som vill ha fler kameror på skolor och andra platser. Idag körs det på kabel, som bland annat innebär höga kostnader för kabeldragning och switchar. 

– Nu finns ju också flera IoT-enheter som inte kan gå via kabel. Vi är en serviceorganisation som ska hålla jämna steg med teknikens utveckling och verksamhetens behov. Vi får helt andra möjligheter med wifi 6.

Hur ser ROI ut för införandet av wifi 6 i Halmstads kommun?

– Som en intäktsfinansierad verksamhet har vi goda möjligheter att budgetera för det. Dessutom har vi centrala investeringsmedel och där ingår byten och uppgraderingar, säger Niklas Larsson. 

15 maj 2020 Uppdaterad 19 februari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock, halmstad kommun

Rekommenderad läsning

Vr Skola Kungsbacka Eskilstuna

VR tar skolan till hemmasittare

4 maj 2021 digit

Elever med psykisk ohälsa, eller har andra skäl, kan via VR få tillgång till undervisningen och en ökad känsla av närvaro på egna villkor. Både Kungsbacka och Eskilstuna kommun testar just nu att införa tekniken för att stötta elevhälsan. 

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Tv Popcorn

Våras för smarta hem

30 mar 2021 digit

Marknaden för smarta hem kommer att växa kraftigt de kommande åren. Under 2020 såldes drygt 800 miljoner enheter och 2025 lär det säljas 1,4 miljarder. Det menar analysfirman IDC. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.