Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - cisco wifi6

En smartare it-nyhetssajt

Halmstad säkrar med wifi 6

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, halmstad kommun 15 maj 2020 digit

Läs mer om hur du kan dra nytta av wifi 6. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– Skolans nuvarande utmaningar med digital undervisning har visat oss att det börjar bli dags att testa wifi 6. När alla elever började arbeta digitalt har wifi 5-prestandan inte riktigt klarat av att leverera den kapacitet som krävs, och vi har fått tweaka en hel del för att lösa problemen, säger Niklas Larsson, nätverksadministratör i Halmstads kommun.

Alla bitar på plats

Halmstad har en historia av ett proaktivt digitaliseringsarbete. Här finns både en teknisk beredskap och ett stort intresse från ledning och förvaltning för vad den nya standarden kan erbjuda. 

– Diskussionen om wifi 6 tog fart redan förra året men vi valde att avvakta. Nu finns fler wifi 6-kompatibla enheter på marknaden och med den utvecklingen börjar tiden bli rätt för oss att ta nästa steg.

Under de senaste åren har it-avdelningen skapat förutsättningar för wifi 6 inom ramen för deras pågående underhållsarbete. 

– Vi har en femårsplan för byte av kommunens samtliga accesspunkter och sedan två år tillbaka har vi haft wifi 5-stöd på samtliga. Vår centrala hårdvara, det vill säga vår trådlösa controller, har däremot stöd för wifi 6, och vi har därför ett bra utgångsläge för nästa steg. Det gör att vi enkelt kan uppgradera till rätt mjukvarurelease för att stötta de enheter som klarar av wifi 6.

Växer med iot

Möjligheterna med IoT och kanske en framtida, trådlös nätverksstandard är bara några möjligheter som diskuteras inom kommunen. Bland annat efterlyser äldreomsorgen en utbyggnad från dagens begränsade ytor till bra, trådlös täckning i hela fastigheter, som äldreboenden.

Niklas Larsson Proffe

Niklas Larsson, nätverksadministratör, Halmstads kommun.

– Vi får ständigt nya förfrågningar från verksamheten om möjligheterna att supportera fler IoT-enheter, bland annat genom ett samarbete med vårt stadsnät. Det handlar både om att lägga till nya användningsområden och att utöka antalet befintliga enheter. Ett exempel är fastighetsförvaltningen som vill ha fler kameror på skolor och andra platser. Idag körs det på kabel, som bland annat innebär höga kostnader för kabeldragning och switchar. 

– Nu finns ju också flera IoT-enheter som inte kan gå via kabel. Vi är en serviceorganisation som ska hålla jämna steg med teknikens utveckling och verksamhetens behov. Vi får helt andra möjligheter med wifi 6.

Hur ser ROI ut för införandet av wifi 6 i Halmstads kommun?

– Som en intäktsfinansierad verksamhet har vi goda möjligheter att budgetera för det. Dessutom har vi centrala investeringsmedel och där ingår byten och uppgraderingar, säger Niklas Larsson. 

Rekommenderad läsning

slottet-i-halmstad-med-segelbat.jpg
video

AR på schemat i Halmstad

17 jul 2018 digit

Ett inkluderande arbetssätt som bygger på vad invånarna och företagen vill ha är ledstjärnan för digitaliseringen i Halmstads kommun. Vägen dit heter kompetensutveckling om bland annat AI och IoT för kommunens medarbetare, ledning och politiker.

vit villa.jpg
video

Big data hos Tyréns

6 jul 2018 digit

Digital twins och sensordata kan förändra våra vardagsbeteenden och framtidens stadsplanering. Nu utforskar Örebro kommun digitaliseringens möjligheter att skapa informationskedjor som omfattar nya stadsdelar och människorna som bor där.

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.

äldre dam håller en yngre kvinna i handen och tittar i kameran.jpg
video

Varbergs mjuka servrar

12 nov 2018 digit

Med system som arbetar 25 procent snabbare har Varbergs flytt av 185 servrar till en hyperkonvergerad miljö inneburit stora vinster. It-personalen kan istället arbeta proaktivt, och nu pågår arbetet för att avgöra vad som ska köras i molnet och vad som ska finnas lokalt. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

hogstadie-skola.jpg
video
voister paper - cisco software defined access

Första skolan med SDA

10 feb 2020 digit

Karlskoga behöver ett nät som är enkelt att hantera och har hög säkerhet. Med Cisco SDA har kommunen en lösning som även klarar att växa med skolans utveckling.  

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.