Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med cisco

En smartare it-nyhetssajt

Halmstad säkrar med wifi 6

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, halmstad kommun 15 maj 2020 digit

– Skolans nuvarande utmaningar med digital undervisning har visat oss att det börjar bli dags att testa wifi 6. När alla elever började arbeta digitalt har wifi 5-prestandan inte riktigt klarat av att leverera den kapacitet som krävs, och vi har fått tweaka en hel del för att lösa problemen, säger Niklas Larsson, nätverksadministratör i Halmstads kommun.

Läs mer om hur du kan dra nytta av wifi 6 i Voister Paper. 

Alla bitar på plats

Halmstad har en historia av ett proaktivt digitaliseringsarbete. Här finns både en teknisk beredskap och ett stort intresse från ledning och förvaltning för vad den nya standarden kan erbjuda. 

– Diskussionen om wifi 6 tog fart redan förra året men vi valde att avvakta. Nu finns fler wifi 6-kompatibla enheter på marknaden och med den utvecklingen börjar tiden bli rätt för oss att ta nästa steg.

Under de senaste åren har it-avdelningen skapat förutsättningar för wifi 6 inom ramen för deras pågående underhållsarbete. 

– Vi har en femårsplan för byte av kommunens samtliga accesspunkter och sedan två år tillbaka har vi haft wifi 5-stöd på samtliga. Vår centrala hårdvara, det vill säga vår trådlösa controller, har däremot stöd för wifi 6, och vi har därför ett bra utgångsläge för nästa steg. Det gör att vi enkelt kan uppgradera till rätt mjukvarurelease för att stötta de enheter som klarar av wifi 6.

Växer med iot

Möjligheterna med IoT och kanske en framtida, trådlös nätverksstandard är bara några möjligheter som diskuteras inom kommunen. Bland annat efterlyser äldreomsorgen en utbyggnad från dagens begränsade ytor till bra, trådlös täckning i hela fastigheter, som äldreboenden.

Niklas Larsson Proffe

Niklas Larsson, nätverksadministratör, Halmstads kommun.

– Vi får ständigt nya förfrågningar från verksamheten om möjligheterna att supportera fler IoT-enheter, bland annat genom ett samarbete med vårt stadsnät. Det handlar både om att lägga till nya användningsområden och att utöka antalet befintliga enheter. Ett exempel är fastighetsförvaltningen som vill ha fler kameror på skolor och andra platser. Idag körs det på kabel, som bland annat innebär höga kostnader för kabeldragning och switchar. 

– Nu finns ju också flera IoT-enheter som inte kan gå via kabel. Vi är en serviceorganisation som ska hålla jämna steg med teknikens utveckling och verksamhetens behov. Vi får helt andra möjligheter med wifi 6.

Hur ser ROI ut för införandet av wifi 6 i Halmstads kommun?

– Som en intäktsfinansierad verksamhet har vi goda möjligheter att budgetera för det. Dessutom har vi centrala investeringsmedel och där ingår byten och uppgraderingar, säger Niklas Larsson. 

Rekommenderad läsning

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Svärd Brons

Bronsåldern i 3D

19 jan 2021 digit

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus.