Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - cisco software defined access

En smartare it-nyhetssajt

Första skolan med SDA

Karlskoga behöver ett nät som är enkelt att hantera och har hög säkerhet. Med Cisco SDA har kommunen en lösning som även klarar att växa med skolans utveckling.  

Text anne hammarskjöld Foto mostphotos, karlskoga kommun 10 februari 2020 digit

Läs mer om hur du kan dra nytta av SDA från Cisco. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– De nationella digitala proven är kritiska för skolan och med SDA bedömer vi att både funktionen och säkerheten kan garanteras. Dessutom kan vi testa allt i förväg, säger Peter Karlsson, it-chef, Karlskoga kommun.

Karlskoga är första kommunen med Cisco SDA, Software Defined Access. Att valet föll på just den lösningen handlar om att ligga steget före när allt förändras snabbt. 

– Digitala läromedel och vårdens behov av digitalt stöd för till exempel registrering är bara några exempel på hur arbetssättet förändras i alla verksamheter och för alla medarbetare, säger Peter Karlsson.

– Samtidigt är vi en liten kommun och behöver en lösning som inte gör oss beroende av nätverkstekniker. Driften får inte stå och falla med att en nyckelperson ska ha semester eller åka på utbildning, fortsätter Peter Karlsson.

– Vi vill också ligga före de allt högre kraven på säkerhet och flexibilitet, som bland annat är ett resultat av den snabba IoT-utvecklingen, säger Roger Jansson, system- och nätverksadministratör på Karlskoga kommun.

Enklare och säkrare

SDA gör det möjligt att skapa en mängd segment och isolerade nät för varje användargrupp och uppkopplad enhet. Sedan programmerar plattformen automatiskt alla nätkomponenter som switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter.

Om vi tidigare hade generation fyra är detta generation sex av trådlös teknik.

Alla uppkopplingar, både trådat som trådlöst, kontrolleras utifrån definierade regelset som styr aktiveringen av dem till rätt nät och segment. Lösningen förenklar för it-tekniker och servicedesken att enkelt avhjälpa fel, och ger bättre information till användarna.

– Om vi tidigare hade generation fyra är detta generation sex av trådlös teknik. Nu har vi en lösning som ger oss total överblick och gör det enkelt att byta utrustning. Vi vet också att många andra kämpar med säkerhetsbiten, till exempel med segmenteringen av trafiken, och där känns SDA också bra för oss, säger Roger Jansson.

Ingen handpåläggning

karlskogafolket.jpg

Peter Karlsson, Lennart Ståhl och Rorger Jansson.

Under de kommande tre åren ska kommunen införa sin nya nätverksteknik i alla delar av verksamheten. Just nu pågår en pilotstudie på en skola med 300 elever.

– Nu kör vi ett helt Cisconät med full SDA på skolan och med den senaste modellen av accesspunkter. Den fysiska placeringen av accesspunkterna är densamma som tidigare, säger Lennart Ståhl, system- och nätverksadministratör.

– Lite längre fram kommer vi göra en större utvärdering, men så här långt har vi inte fått några reaktioner eller klagomål från lärarna och eleverna. Nätet måste fungera hela tiden och hittills har det inte behövts någon handpåläggning, fortsätter Lennart Ståhl.

Vilka är era råd till andra som investerar i SDA?

– Grundplattformen är en tung del så var noga med att planera och tänka igenom funktionaliteten samt kostnaderna. Det är också viktigt att jobba igenom grundfunktionaliteten så att plattformen verkligen finns på plats, då blir utrullningen också enkel. Med SDA kan vi växa in i framtiden, säger Peter Karlsson. 

Rekommenderad läsning

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
voister paper - cisco wifi6

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

Gemensam it i Hälsingland

23 mar 2020 digit

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

Skr Folk På Stan Corona

SKR om covid-19

8 maj 2020 digit

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är påtagliga. De senaste månaderna har inneburit historiska minskningar i produktion, inkomster och sysselsättning. SKR:s skatteunderlagsprognos visar de långsiktiga effekterna för kommuner och regioner.

Rosa Ögonskydd Mot Turkos Bakgrund

Sov gott i Västerås

18 maj 2020 digit

Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem. 

Grekisk Sallad

Skolmat på distans

20 maj 2020 digit

I mars stängdes Sveriges gymnasieskolor och i april lanserade därför AcadeMedia en app som ger eleverna tillgång till skolluncher. Nu kan lösningen bli permanent.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

ronney-ronneby960640.jpg

Ronney jobbar jämt

6 apr 2020 digit

Sedan mitten av februari använder Ronneby en RPA för att hantera ansökningar av ekonomiskt bistånd. Resultatet är snabbare hantering och mer tid till annat för medarbetarna, något som uppskattas inte minst under coronatider.

kvinna står bredvid äldre dam i rullstol utomhus i körsbärsträdallé med ryggarna mot kameran.jpg

Miljoner till kommuner

24 feb 2020 digit

För att stärka användningen av tekniska hjälpmedel inom äldreomsorgen ska tio modellkommuner under tre år fokusera på lösningar som kan spridas vidare. Under våren kommer de tio kommunerna att utses.