Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kalmars säkra nät

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

– För oss är stabilitet och robusthet i våra tekniska lösningar prio ett. Vi tittar på nya lösningar från Cisco, men många av dem kanske inte kommer att implementeras så fort, men i den takt de kan göra nytta i vårt nät kommer vi också att använda oss av dem, säger Magnus Fisch, it-infrastrukturspecialist, Region Kalmar Län.

Hur långt har ni kommit med SDA?

– Vi ska sätta igång en proof of concept. Vi har gjort vissa inledande steg och nu håller vi på att ta in den nya tekniken i vårt nät. Vi har köpt produkter och licenser och nu är det dags att köra igång för att sedan utvärdera.

Vilken nytta kommer SDA att göra för regionen?

– På kort sikt handlar det kanske mest om att följa med i tekniken. På lång sikt vill vi få fördelar i form av snabbare och effektivare felsökning, bättre visibilitet och förhoppningsvis även bättre tillgänglighet. På lång sikt finns det många fördelar med tekniken.

Hur använder ni SD-WAN?

– Det är lite samma läge som med SDA. Vi har kommit något längre där, men vi håller på att utvärdera den tekniken i vår driftsituation. Även där handlar det om att centralisera och få synergieffekter med andra system. Mycket API:er som gör att man kan integrera bättre och förhoppningsvis blir det både snabbare och säkrare sätt för oss att arbeta även när det gäller vanliga tjänster.

Var ser du den stora nyttan?

– På våra externa enheter som hälsocentraler och andra både större och mindre enheter som inte ligger inom räckhåll för våra campusnät, som får snabbare provisionering och kanske ännu högre robusthet med tekniken.

Hur tänker ni kring Wifi6?

­– När det gäller trådlöst har vi en väldigt stor installerad bas och ett teknikskifte tar lång tid. Vi kommer säkert att se ett införande över lång tid, men livscykelhanteringen där hos oss är någonstans runt fem år, så låt oss säga på fem års sikt har vi säkerligen gjort mycket mer där. Men det finns goda skäl att inte byta allt på en gång.

Var är din avdelning om två år?

– Vi har nog anammat flera utav de här nya teknikerna, när det gäller våra accesnät, datacenter och wan-tekniker. Jag tror att vi har tagit ganska stora steg inom två års tid i detta. Det är en del i ett generellt skifte inom datakommunikation och nätverksteknologier där man byter till en virtualiserad struktur helt och hållet. Inte ens de som vill hålla sig kvar i den gamla tekniken kommer att kunna göra det, skulle jag vilja säga.

När det gäller säkerhet, var är ni då?

– Jag tror att vi har ännu bättre koll än vad vi har idag. Det gäller nog både säkerhet för vår internettrafik och hur vi kontrollerar information i våra egna nät. Det finns mycket som händer inom det området också. I de segment jag arbetar med är det många som pratar om microsegmentering, alltså att man på ett mycket noggrannare sätt idag kan segmentera både klienter från andra klienter och servrar från andra servrar, och en blandning utav dessa. Detta tror vi kommer kunna hända ganska snabbt.

29 januari 2020 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Ung Kvinna Sitter Och Jobbar På Café Och Tittar Ut Genom Fönstret
video
Ett samarbete med HPE

Zero trust överallt med Aruba

28 apr 2021 digit

Zero trust och säkerhetslösningar som fungerar lika bra överallt blir allt viktigare. Nu presenterar Aruba lösningar som kan anpassas efter verksamheten, och som hanterar och säkrar både användare och klienter på en hybrid arbetsplats.

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.