Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - cisco webex teams

En smartare it-nyhetssajt

Akademiska Hus väljer Webex

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, akademiska hus 31 augusti 2020 digit

Universitetsbiblioteket i Lund ägs av Akademiska Hus.

Läs mer om Cisco Webex Teams. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– Med Cisco Webex har vi hittat en säker plattform för videomöten som vi kan lita på, något som är av högsta vikt för oss. Att vi nu kan träffas digitalt har också lett till att vårt resande har minskat, säger Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

Staten äger Akademiska Hus som i sin tur äger och förvaltar fastigheter vid universitet och högskolor. Fastighetsbeståndet har ett värde på cirka 94 miljarder kronor och den uthyrningsbara ytan är drygt tre miljoner kvadratmeter. Bolaget arbetar enligt Agenda 2030 och ska nå FN:s 17 globala mål för miljömässig hållbarhet.

– Akademiska Hus har ambitiösa klimatmål, vilket bland annat innebär att vår interna verksamhet ska vara klimatneutral till år 2025. Resfria möten är en viktig förutsättning för att vi ska lyckas.

Knuff i rätt riktning

Det blir mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen och det är såklart bra för hälsa och miljö.

Sedan lite drygt ett år finns videomötesplattformen Cisco Webex på bolagets lokalkontor runt om i landet. De cirka 500 medarbetarna kan välja att ha sina onlinemöten i fysiska mötesrum med stor skärm, eller via sin dator, telefon eller platta. Royne Söderström har fått genomgående positiva signaler.

– Man ska ha en värd för varje möte och precis i början upplevdes det som lite omständligt. Men sedan har jag bara hört nöjda röster om plattformen. Vi har också genomfört workshops via Webex och det har fungerat jättebra, även för deltagare som inte använt plattformen tidigare. Det är också väldigt positivt.

Royne Söderström har arbetat med hållbarhetsfrågor i drygt 20 år och följt utvecklingen för videomöten med stort intresse.

– Jag har bara goda erfarenheter av digitala möten, men har sett lite tvekan i de organisationer jag arbetat i. Man får väl säga att pandemin bidragit till att knuffa många över kanten och gjort digitala möten och ett mer digitalt arbetssätt till vardag.

Ett möte räcker

Royne Söderström ser bara fördelar med Cisco Webex och videomöten, men när man arbetar med nya personer i större projekt finns det en fördel med fysiska möten.

Royne Proffe

Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

– Det kan vara bra att ha träffats en gång så att alla känner varandra i arbetsgruppen. Att ha den relationen gör det enklare att hitta lösningar och fatta beslut under arbetets gång.

Tror du resandet kommer öka igen efter pandemin?

– Som jag ser det har pandemin bidragit till ett redan pågående trendbrott när det gäller resfria möten. Nu har det blivit en vana och därför är min bedömning att vi kommer att se en generell och tydlig minskning i resandet.

– Nu inser också allt fler att man sparar otroligt mycket tid på att inte resa. Det blir också mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen. Och det är såklart bra för hälsa och miljö förstås, säger Royne Söderström.

Läs mer om Cisco Webex Teams. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

Rekommenderad läsning

morätter skurna och upplagt i ett mönster.jpg

Så kom ST in i matchen

27 jan 2020 digit

På bara några år har fackförbundet ST vänt utvecklingen från digital ökenvandring till att vara en förebild för andra. Med visionen om it som tjänst följde också en bunt morötter i form av verktyg som Outlook och Onenote.

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

Google Logo

Slutet för G Suite

6 okt 2020 digit

Som en följd av coronapandemin och det ökade distansarbetet tar G Suite ny form och byter namn till Google Workspace. Med förändringen kommer ett antal nya funktioner.

Hemmajobb Microsoft

MS hemma för alltid

12 okt 2020 digit

Microsoft gör det möjligt för anställda att permanent arbeta hemifrån. Bolaget ska även täcka kostnaderna för hemmakontoret.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.