Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Cisco

En smartare it-nyhetssajt

Akademiska Hus väljer Webex

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, akademiska hus 31 augusti 2020 digit

Universitetsbiblioteket i Lund ägs av Akademiska Hus.

– Med Cisco Webex har vi hittat en säker plattform för videomöten som vi kan lita på, något som är av högsta vikt för oss. Att vi nu kan träffas digitalt har också lett till att vårt resande har minskat, säger Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

Läs mer om Webex Teams och hur lösningen fungerar för Akademiska Hus i Voister Paper.
 

Staten äger Akademiska Hus som i sin tur äger och förvaltar fastigheter vid universitet och högskolor. Fastighetsbeståndet har ett värde på cirka 94 miljarder kronor och den uthyrningsbara ytan är drygt tre miljoner kvadratmeter. Bolaget arbetar enligt Agenda 2030 och ska nå FN:s 17 globala mål för miljömässig hållbarhet.

– Akademiska Hus har ambitiösa klimatmål, vilket bland annat innebär att vår interna verksamhet ska vara klimatneutral till år 2025. Resfria möten är en viktig förutsättning för att vi ska lyckas.

Knuff i rätt riktning

Det blir mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen och det är såklart bra för hälsa och miljö.

Sedan lite drygt ett år finns videomötesplattformen Cisco Webex på bolagets lokalkontor runt om i landet. De cirka 500 medarbetarna kan välja att ha sina onlinemöten i fysiska mötesrum med stor skärm, eller via sin dator, telefon eller platta. Royne Söderström har fått genomgående positiva signaler.

– Man ska ha en värd för varje möte och precis i början upplevdes det som lite omständligt. Men sedan har jag bara hört nöjda röster om plattformen. Vi har också genomfört workshops via Webex och det har fungerat jättebra, även för deltagare som inte använt plattformen tidigare. Det är också väldigt positivt.

Royne Söderström har arbetat med hållbarhetsfrågor i drygt 20 år och följt utvecklingen för videomöten med stort intresse.

– Jag har bara goda erfarenheter av digitala möten, men har sett lite tvekan i de organisationer jag arbetat i. Man får väl säga att pandemin bidragit till att knuffa många över kanten och gjort digitala möten och ett mer digitalt arbetssätt till vardag.

Ett möte räcker

Royne Söderström ser bara fördelar med Cisco Webex och videomöten, men när man arbetar med nya personer i större projekt finns det en fördel med fysiska möten.

Royne Proffe

Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

– Det kan vara bra att ha träffats en gång så att alla känner varandra i arbetsgruppen. Att ha den relationen gör det enklare att hitta lösningar och fatta beslut under arbetets gång.

Tror du resandet kommer öka igen efter pandemin?

– Som jag ser det har pandemin bidragit till ett redan pågående trendbrott när det gäller resfria möten. Nu har det blivit en vana och därför är min bedömning att vi kommer att se en generell och tydlig minskning i resandet.

– Nu inser också allt fler att man sparar otroligt mycket tid på att inte resa. Det blir också mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen. Och det är såklart bra för hälsa och miljö förstås, säger Royne Söderström.

Rekommenderad läsning

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Gartner It

Gartner spår rekordår

3 feb 2021 digit

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

Hemmajobb Microsoft

MS hemma för alltid

12 okt 2020 digit

Microsoft gör det möjligt för anställda att permanent arbeta hemifrån. Bolaget ska även täcka kostnaderna för hemmakontoret.

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE.