Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Cisco

Akademiska Hus väljer Webex

Universitetsbiblioteket i Lund ägs av Akademiska Hus.

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

– Med Cisco Webex har vi hittat en säker plattform för videomöten som vi kan lita på, något som är av högsta vikt för oss. Att vi nu kan träffas digitalt har också lett till att vårt resande har minskat, säger Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

Läs mer om Webex Teams och hur lösningen fungerar för Akademiska Hus i Voister Paper.
 

Staten äger Akademiska Hus som i sin tur äger och förvaltar fastigheter vid universitet och högskolor. Fastighetsbeståndet har ett värde på cirka 94 miljarder kronor och den uthyrningsbara ytan är drygt tre miljoner kvadratmeter. Bolaget arbetar enligt Agenda 2030 och ska nå FN:s 17 globala mål för miljömässig hållbarhet.

– Akademiska Hus har ambitiösa klimatmål, vilket bland annat innebär att vår interna verksamhet ska vara klimatneutral till år 2025. Resfria möten är en viktig förutsättning för att vi ska lyckas.

Knuff i rätt riktning

Det blir mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen och det är såklart bra för hälsa och miljö.

Sedan lite drygt ett år finns videomötesplattformen Cisco Webex på bolagets lokalkontor runt om i landet. De cirka 500 medarbetarna kan välja att ha sina onlinemöten i fysiska mötesrum med stor skärm, eller via sin dator, telefon eller platta. Royne Söderström har fått genomgående positiva signaler.

– Man ska ha en värd för varje möte och precis i början upplevdes det som lite omständligt. Men sedan har jag bara hört nöjda röster om plattformen. Vi har också genomfört workshops via Webex och det har fungerat jättebra, även för deltagare som inte använt plattformen tidigare. Det är också väldigt positivt.

Royne Söderström har arbetat med hållbarhetsfrågor i drygt 20 år och följt utvecklingen för videomöten med stort intresse.

– Jag har bara goda erfarenheter av digitala möten, men har sett lite tvekan i de organisationer jag arbetat i. Man får väl säga att pandemin bidragit till att knuffa många över kanten och gjort digitala möten och ett mer digitalt arbetssätt till vardag.

Ett möte räcker

Royne Söderström ser bara fördelar med Cisco Webex och videomöten, men när man arbetar med nya personer i större projekt finns det en fördel med fysiska möten.

Royne Proffe

Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

– Det kan vara bra att ha träffats en gång så att alla känner varandra i arbetsgruppen. Att ha den relationen gör det enklare att hitta lösningar och fatta beslut under arbetets gång.

Tror du resandet kommer öka igen efter pandemin?

– Som jag ser det har pandemin bidragit till ett redan pågående trendbrott när det gäller resfria möten. Nu har det blivit en vana och därför är min bedömning att vi kommer att se en generell och tydlig minskning i resandet.

– Nu inser också allt fler att man sparar otroligt mycket tid på att inte resa. Det blir också mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen. Och det är såklart bra för hälsa och miljö förstås, säger Royne Söderström.

31 augusti 2020 Uppdaterad 19 februari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock, akademiska hus

Rekommenderad läsning

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co om framtiden med Microsoft

10 maj 2021 digit

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

Distansskola 960640

Covid skapar nya skolbehov

27 apr 2021 digit

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en branschrapport från Swedish Edtech Industry. 

Vgr Covid19

VGR säkrar på distans

23 apr 2021 säkerhet

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

Stad Bilar 960640

Den hållbara 15 minutersstaden

24 mar 2021 digit

Den ultimata staden har 15 minuter till allt och är hållbar, covidsäker och smart. Just nu byggs en sådan stad i Kina och förhoppningen är att vi ser fler av dem framöver. Det menar Ayesha Khanna, som talade under Women in Tech.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.