Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säkert nät med Cisco

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Text Tim Leffler Foto adobestock 7 oktober 2020 säkerhet

En Knut På Ett Klätterställningsrep

– Secure X är en ny lösning som vi lanserade i somras och är en central plattform som alla säkerhetsverktyg kan integreras till för att ge en överblick över hela it-miljön, säger Håkan Nohre, säkerhetsspecialist och lösningsarkitekt på Cisco.

23 miljoner per intrång

Enligt en undersökning som Truesec presenterar under Cisco Connect har antalet cyberbrott och malware ökat med 20 procent mellan 2013 och 2019. I Skandinavien är den genomsnittliga kostnaden 23 miljoner kronor för ett intrång, vilket i första hand beror på uteblivna intäkter.

Det kan ta så lite som en helg innan det första phishing-mejlet öppnas på fredag eftermiddag till dess att data är krypterad och stulen och en lösensumma krävs för att hackarna ska ge tillbaka det veckan därpå.

Upptäck brister i nätverket innan attacken äger rum

– Ofta beror det på gamla system som exponerar onödigt mycket information mot internet och att det saknas en central styrning över nätverksutrustning. Ett första steg är just att skapa kontroll över sitt nätverk, säger Heresh Zaremand, seniorkonsult på säkerhetsföretaget Truesec.

Färdiga arbetsflöden

Att skapa kontroll kan till exempel handla om att segmentera sitt nät så att rätt enheter och personer har tillgång till rätt data och att ha klart för sig hur man ska agera om olyckan är framme.

I Cisco Secure X integreras alla organisationens säkerhetssystem och därefter kan de säkerhetsansvariga enkelt bygga flödesscheman och sätta upp åtgärder om vad som ska göras beroende på vad för typ av enhet, avdelning eller person som skulle kunna bli attackerad.

– Det finns färdiga arbetsflöden och det går också att hämta in tidigare flödesscheman som använts i andra mjukvaror. Secure X är kostnadsfritt för alla de som redan valt att investera i tidigare säkerhetslösningar från Cisco, går att färdigställa på femton minuter och du kommer enkelt åt det med en single sign-on, säger Håkan Nohre.

Nätverket glömmer inte

Nohre Proffe

Håkan Nohre, säkerhetsspecialist och lösningsarkitekt på Cisco.

Ytterligare ett sätt att bli bättre på att förhindra attacker är att se till att ha en så god insikt som möjligt i det egna nätverket och investera i lösningar som håller koll på allt som händer. Eftersom all trafik och aktivitet i nätet loggas är det viktigt att ofta och grundligt exportera den här datan så att den inte försvinner.

– Spara helst ett år tillbaka i tiden. Det kan ibland vara svårt att veta när de första intrången skedde men det går att se exakt i nätverkstrafiken för den som tar hand om den datan, säger Heresh Zaremand.

Med hjälp av Ciscos lösning Netflow lagras och struktureras information om till exempel ip-adresser, portnummer, tider och antal bytes upp. Det är viktigt för att veta vilka delar av ens organisation som har blivit attackerade och hjälper till både i arbetet med att spåra intrången och i arbetet med att starta upp nätet på ett säkert sätt efter ett intrång.

– Det blir som nätverkets telefonräkning och är också oerhört hjälpsamt i förebyggande syfte. Överhuvudtaget handlar det om att upptäcka brister i nätverket innan attackerna äger rum, och där har Cisco flera verktyg som kan hjälpa, säger Håkan Nohre.

Rekommenderad läsning

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar. 

två boxningshandskar hänger på en tegelvägg.jpg
video

Så funkar Wifi 6 med 5G

25 sep 2019 digit

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

MG_Rex_160322_5688.jpg

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

en gul åker med mörka moln och blixtar i bakgrunden.jpg

Cyberhot högt på agendan i Davos

22 jan 2018 säkerhet

Inför veckans toppmöte i Davos publicerar World Economic Forum sin Global Risk Report 2018. Nytt i rapporten är att cyperhotet är större än någonsin.