Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Revision av RPA

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 24 november 2020 digit

Folk På Torg

– Vår bedömning är att myndigheterna har lagt för stort fokus på låga kostnader och för lite på kontroll och uppföljning, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Under 2019 fattade 13 myndigheter 121 miljoner automatiserade beslut gentemot privatpersoner och företag. Riksrevisionen har granskat hur effektiva och rättssäkra dessa beslut är gällande föräldrapenning vid Försäkringskassan, körkortstillstånd vid Transportstyrelsen och årlig inkomstbeskattning av privatpersoner vid Skatteverket.

Minskar kostnader och väntetider

Riksrevisionen har kommit fram till att automatiserade beslutsprocesser inneburit ökad rättssäkerhet och kortare väntetider för enskilda, samt minskade kostnader för myndigheterna.

Men det finns brister i hur myndigheter säkerställer att de automatiskt tagna besluten är korrekta. Myndigheterna har inte rätt förutsättningar att upptäcka felaktiga beslut, vilket kan få konsekvenser för privatpersoner och företag, och riskerar att tilliten till statsförvaltningen minskar.

– Problemen beror inte på att tekniken är ny, dessa myndigheter har haft automatiserat beslutsfattande sedan 1980-talet och har etablerade arbetssätt för att styra sådana beslutsprocesser. Trots det brister arbetet med kontroll och uppföljning, säger Linda Talme, projektledare för granskningen.

Nya rekommendationer

Riksrevisionen ger nu ett antal rekommendationer. Man vill att regeringen ska ge Digg i uppdrag att skapa bättre förutsättningar för effektiva, rättssäkra och korrekta automatiserade beslut.

Försäkringskassan, Skatteverket och Transportstyrelsen bör följa upp automatiserade beslut för att garantera att de stämmer, och utveckla arbetet med att hantera ärenden med hög risk för fusk och fel.

Myndigheter måste också säkerställa att lika fall behandlas på samma sätt och att dokumentationen av en datorbaserad handläggning är tydlig och läsbar. 

Källa: Riksrevisionen

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.