Svenskt RPA-tvivel

Hus På Landet

Svenska medborgare uppfattar beslut från myndigheter som fattas av datorer som mer opartiska, men mindre pålitliga. Samtidigt vet endast var femte svensk att det förekommer automatiserade myndighetsbeslut.

– Offentlig verksamhet måste tydliggöra vilka beslut som fattas av datorer eftersom så få, var femte, känner till att de förekommer. Det är viktigt eftersom studien visar att kännedomen påverkar människors uppfattning om tillförlitlighet och opartiskhet hos myndighetsbeslut, säger Karin Hedström, professor i informatik.

Idag blir det allt vanligare med automatiserade beslut inom offentlig sektor. Det innebär att handläggaren byts ut mot ett datorprogram. Målet är att myndigheterna ska bli mer effektiva och kunna fatta beslut snabbare.

Det är viktigt eftersom studien visar att kännedomen påverkar människors uppfattning om tillförlitlighet och opartiskhet hos myndighetsbeslut.

Förtroende med kunskap

Karin Hedströms studie visar att bara var femte svensk är medveten om att det förekommer beslut av myndigheter som fattas av datorer.

Människor med kännedom om att det förekommer automatiskt beslutsfattande hos myndigheter är mer benägna att uppfatta besluten som mer tillförlitliga och mer opartiska, än de som inte har den kunskapen.

– Det här innebär att vi, om vi vill få en tilltro till myndighetsbeslut, måste öka kunskapen hos människor att det förekommer automatiskt beslutsfattande.

Studien Medborgarna och automatiskt beslutsfattande presenterades på SOM-institutets årliga seminarium.

Källa: Örebro universitet

13 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng