Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Pant på elektronik

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 5 november 2020 digit

Jag tror att människor i allmänhet är positiva till en pant. En pant uppfattas positivt jämfört med till exempel en skatt. Men vi utreder även alternativ till pant, eftersom det kan finnas andra tillvägagångssätt som lämpar sig bättre, säger Gunnar Fredriksson, som leder utredningen.

Regeringen utreder just nu, som en följd av en punkt i januariöverenskommelsen, ett pantsystem för småelektronik och med småelektronik menas i det här sammanhanget till exempel mobiler, läsplattor och annan mindre elektronisk utrustning. 

Tanken är att systemet ska kunna bidra till giftfria, resurseffektiva kretslopp och en cirkulär ekonomi. En anledning till utredningen är att mobiler och annan elektronik inte lämnas tillbaka i tillräckligt stor utsträckning och farhågan är att de istället blir kvar i förråd och byrålådor.

En skillnad mot burkar och flaskor är att elektronik inte blir kvar i någon vecka, utan i flera år.

Svårt att bevisa panten

Enligt Gunnar Fredriksson finns det ett antal stora utmaningar med att införa ett pantsystem för småelektronik. En utmaning är att systemet går ut på att någon betalat in pant vid köptillfället, något som är lätt att bevisa med streckkoder på burkar och flaskor men inte nödvändigtvis lika enkelt med elektronik.

En pant kommer ju också behöva vara högre än på burkar, så här finns en risk för fusk med mer betydande summor. Därför vi måste få till ett vattentätt system. I och med att vi är i en digital värld vore det konstigt om det inte gick att få till, men just nu har vi inte någon tydlig lösning.

Gunnar Fredriksson

Gunnar Fredriksson leder regeringens utredning.

En annan utmaning är förhållandet mellan pant och återanvändning. Man vill inte att ett pantsystem ska locka personer att köpa nya telefoner ännu oftare än vad de gör idag.

Vi vill inte få ännu bättre snurr på systemet och att folk köper nya telefoner hela tiden. Att veta att panten finns nära till hands kan locka till att köpa nytt. Men vi vill att elektronik ska användas så länge det går samt hitta ett system som gynnar återanvändning så mycket som möjligt. Samtidigt behöver vi se till att vi inte exporterar enheter till länder där det skrotas med dåligt miljöskydd, så det är mycket att ta i beaktning.

Behålla svensk konkurrenskraft

Utredningen stöds av en expertgrupp med personer från olika delar av samhället, exempelvis elektronikföretag och branschorganisationen Avfall Sverige. Där diskuteras bland annat hur man kan skapa ett system som inte ställer till det för svenska elektronikförsäljare.

Många köper ju redan idag sin elektronik via nätet. Men vi vill inte att svenska konsumenter ska börja köpa mer elektronik från andra länder för att slippa panten och därmed få ett lägre pris. Här är det viktigt att vi lyckas utforma ett system som blir rättvist för svenska företag så att de kan fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Vad kan det här få för betydelse på hållbarhetsområdet, i ett större perspektiv?

Systemet måste bli rättvist för svenska företag så att de kan fortsätta vara konkurrenskraftiga.

På sätt och vis spelar ju Sverige en relativt liten roll globalt, men på sätt och vis spelar vi också en väldigt stor roll. Om vi testar ett system som får ringar på vattnet ute i världen så blir det ju en stor påverkan.

En viktig aspekt blir också att tydliggöra vilka produkter som ska omfattas av panten, eftersom den i så fall blir ett lagkrav.

Både producenter och konsumenter måste enkelt kunna förstå vilka produkter som omfattas av en pant och vilka som inte gör det.

– Det är även viktigt att poängtera att all gammal elektronik som finns upplagrat hemma hos svenska folket är som ett berg av guld och koppar, som behöver återvinnas och återanvändas. Den elektroniken kommer inte att kunna generera någon pant, eftersom det inte ingick vid inköpet, men skulle ändå behöva komma tillbaka in i systemet.

Rekommenderad läsning

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Airbus 960640

Flyg med nollutsläpp

17 nov 2020 digit

Det europeiska flygbolaget Airbus har presenterat tre nya konceptflygplan som drivs på vätgas och inte släpper ut några växthusgaser. De olika flygplanen ska ha plats för 100-200 passagerare.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare.