Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Krav på datautskott

Svenska Flaggor Utanför Riksdagen

För att Sverige på allvar ska kunna bli bäst i världen inom digitalisering behövs ett data- och digitaliseringsutskott i Riksdagen. Det menar Markus Selin, riksdagsledamot (s), som lagt en motion i frågan.

– Politiker vill väldigt gärna konkretisera, och när det gäller digitalisering finns det en förkärlek för att prata om bredbandsutbyggnad med fokus på kabellängd och överföringshastighet. Men nu behöver vi föra diskussionen på en högre abstraktionsnivå med fokus på digitaliseringens betydelse för samhällsutvecklingen, säger Markus Selin, riksdagsledamot (s), ledamot i EU-nämnden samt ersättare i miljö- och jordbruksutskottet.

Motion om it-utskott

Efter ett långt yrkesliv som civilingenjör på bland annat Sony Ericsson blev Markus Selin för två år sedan invald i riksdagen.

– Det är en otrolig upplevelse att vara riksdagsledamot och det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv. Jag ser det som en ynnest, och mina tidigare erfarenheter som chef inom it- och konsultvärlden blir en bra korsbefruktning med politiken.

En tidsfråga innan riksdagen fattar beslutet.

Resultatet är bland annat ett förslag från Markus Selin om att upprätta ett permanent data- och digitaliseringsutskott i riksdagen.

– Så vitt jag vet är det första gången någon lagt en motion med den här innebörden och det gör mig förvånad och lite sorgsen. Ur mitt perspektiv är det självklart med ett it- och datautskott bland riksdagens 15 utskott som bereder sakfrågor inom viktiga fackområden som försvar, juridik, jordbruk och utbildning.

Långt från megatrend

Utskotten i riksdagen arbetar alla i någon mening med att utforma framtiden. Det är bara ett av flera skäl till varför det behövs ett data- och digitaliseringsutskott.

– Varje utskott blir en miniriksdag och mycket av ledamöternas arbete bedrivs där. Med utskottens ägandeskap och fokus på viktiga frågor börjar det också hända saker.

Markus Selin Proffe

Markus Selin, riksdagsledamot (s), ledamot i EU-nämnden samt ersättare i miljö- och jordbruksutskottet.

Den digitala utvecklingen omfattar idag alla delar av samhället och det är här arbetet för det kommande digitaliseringsutskottet börjar.

– Idag är digitalisering och informationsteknik inte någon megatrend eller enbart en fråga om teknik. Nu handlar det om hur vi organiserar vårt samhälle med skola, vård, integritet och demokrati för att bara nämna några delar. För att Sverige ska fortsätta vara ledande inom digitalisering behöver vi driva de här frågorna på en mer övergripande nivå.

Ett klubbslag bort

Förhoppningsvis dröjer det inte längre förrän ledamöterna i riksdagens data- och digitaliseringsutskott samlas för första gången.

– Det verkar vara bara vara en tidsfråga innan riksdagen fattar beslutet. Med lite tur kommer klubbslaget falla redan i höst, säger Markus Selin.

 

28 oktober 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Flygplan Vaccin Covid

Digitalt vaccinintyg

5 feb 2021 digit

Den 1 juni ska infrastrukturen för ett digitalt vaccinationsintyg vara på plats. Intyget kan komma att krävas för inresa till vissa länder och för att gå på kultur och idrottsevenemang.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

Svenskt Tåg I Farten

Surfa snabbt

17 jun 2020 digit

Sverige kommer att få bättre uppkoppling och nät på tåg. Det beslutet fattades efter en överenskommelse mellan representanter från telekomföretag, tågoperatörer och regeringen. 

Strand960640

Få koll på miljön

3 jun 2020 digit

Mängder av rapporter och statistik har lagt grunden för verktyget Panorama, som visualiserar Sveriges klimatpolitik. Tanken är att verktyget ska ge en bättre förståelse för både nuläget och vad framtida förändringar kan innebära för klimatet.

gammaldags telefonlur hänger ner mot ljusblå bakgrund.jpg

Svenskt 5G säkras

14 apr 2020 säkerhet

Post- och telestyrelsen, PTS, får i uppdrag av regeringen att kartlägga de största hoten och riskerna med svenska kommunikationsnät. Det gäller särskilt de kommande 5G-näten.

tre händer som håller upp hörlurar kretskort och kassettbandstejp.jpg

Polisens nya vapen

1 apr 2020 digit

Med den nya lagen om hemlig dataavläsning får polisen ett kraftfullt nytt vapen. Lagen gäller från den första april och är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

skylt på trelleborg central.jpg

Hopp om ny lag

18 mar 2020 digit

Medan myndigheter har lagstöd för att använda automatiserat beslutsstöd finns det inget sådant för kommuner. Nu hoppas SKR att regeringens utredning ska innebära en ändring i kommunallagen.

rosenbad2.jpg

Mot bättre välfärd

16 mar 2020 digit

Utredningen om framtidens välfärdsteknik har nu överlämnats till regeringen. Rapporten handlar bland annat om hur den svenska äldreomsorgen bättre kan nyttja modern välfärdsteknik. 

svenska flaggan i målarfärg.jpg

AI sparar 140 mdr

16 jan 2020 digit

Ökad AI-användning kan stärka välfärden motsvarande ungefär 140 miljarder kronor årligen. Det framgår av en nyligen överlämnad delrapport från DIGG till regeringen.