Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bäst i Norden

Norge och Danmark har kommit längre än Sverige inom digitalisering. Samtidigt är Göteborg mer digitalt utvecklat än Stockholm. Det visar Telenors digitaliseringsindex som jämfört 60 nordiska kommuner i olika storlek.

Text Fredrik Adolfsson Foto mostphotos 10 september 2020 digit

Norge Danmark Flaggor

Nordic Digital Municipality Index undersöker digitaliseringen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Även Island tillhör Norden, men ingår inte i Telenors undersökning.

I Sverige har vi genom historien varit bra på att samla data. Ett område vi behöver utvecklas på nu är att distribuera och använda den, så att vi kan skapa en bättre välfärd, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman, som deltog vid lanseringen.

Telenor har lanserat sitt nordiska digitaliseringsindex Nordic Digital Municipality Index (NDMI) 2020, där man jämfört hur Sverige, Danmark, Norge och Finland står rustade för digitaliseringen. I indexet undersöktes 60 nordiska kommuner, varav 15 svenska i varierande storlek.

I NDMI mättes kommunerna i de tre kategorierna utrullning av mobila nätverk, digitala tjänster och smarta städer. Bäst rustat av de nordiska länderna är Norge vars kommuner får en genomsnittlig poäng på 6,0, följt av Danmark på 5,6, Sverige på 5,3 och Finland på 4,4.

Skillnad mellan stora och små

Den enda kategorin med en svensk kommun i topp är digitala tjänster, där Stockholm placerar sig etta. På det här området har det visat sig att många kommuner, oberoende av land, har problem med att få ut budskapet kring sina tjänster till invånarna, samt att det finns ett stort gap i användandet av välfärdsteknologi mellan stora och små kommuner.

Även i kategorin smarta städer finns det betydande skillnader mellan små och större kommuner.

Enligt Anders Ygeman kan en förklaring vara att öppna data-initiativ än så länge varit vanligast förekommande i större städer, men att samarbeten kan hjälpa till att överbrygga gapet. 

Det finns vissa kommuner som inte vill göra som kommunen bredvid. De skapar sitt eget lilla hjul, istället för att ta tillvara på grannens. Det innebär ibland bortkastade skattepengar. Här behöver vi skala upp, ta hjälp av varandra och utvecklas ihop.

Göteborg före Stockholm

Topp 3 kommuner i undersökningen är Ålborg i Danmark följt av Baerum och Halden i Norge. De enda svenska städerna på topp 10-listan är Göteborg på plats 4 och Stockholm på plats 8. Övriga nordiska huvudstäder är Köpenhamn på en 5:e plats, Oslo 18:e och Helsingfors på 20:e plats.

Över hela Norden går det att se stora skillnader mellan kommunerna som fått ett högt resultat jämfört med dem längst ned på listan. Även vad gäller storlek syns stora skillnader, en stor kommun når snittpoänget 6,6, en mellanstor 5,0 och en liten kommun når resultatet 4,3.

De svenska kommuner som undersöktes i rapporten är Berg, Eslöv, Falköping, Göteborg, Hudiksvall, Linköping, Lycksele, Malmö, Munkedal, Oskarshamn, Piteå, Sjöbo, Stockholm, Uppsala och Vimmerby. 

Rekommenderad läsning

radiomast med lurar.jpg

Ny lag om 5G

30 aug 2019 digit

Bättre skydd och säkerhet vid radioanvändning. Det är vad regeringen vill åstadkomma med sitt lagförslag med nya regler kring tillstånd för radioanvändning som regeringen har lämnat in till Lagrådet.

kriminalexpert960640.jpg

Lag om dataavläsning

30 okt 2019 säkerhet

Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss gällande hemlig dataavläsning. Förhoppningen är att den nya lagen ska leda till att fler grova brott som mord, våldtäkter och brott mot rikets säkerhet ska klaras upp. 

stockholm-smartaste-stad.jpg

Världens smartaste

22 nov 2019 digit

Stockholm har blivit utsett till världens smartaste stad. En av anledningarna till priset är den ledande roll staden har tagit i EU-projektet GrowSmarter.

sveriges-flagga-ygeman.jpg

Ygemans coronafokus

6 maj 2020 digit

Utbyggnaden av Sveriges digitala infrastruktur gör att vi klarar oss förvånansvärt väl under coronakrisen. Det menar Anders Ygeman, vars prio framöver är 5G-nät, höghastighetsinternet och en smartare välfärd med AI. Samtidigt passar han på att uppmana alla att videochatta med far- och morföräldrar och ta vara på all insparad tid. 

ukrainas-flagga.jpg

Ygeman straffar Facebook

4 mar 2020 säkerhet

Regeringen vill att Facebook hålls ansvarigt för bedrägeriannonser på plattformen. Uttalandet kommer efter avslöjandet att tusentals personer har blivit lurade att investera i bitcoin av ett bolag i Ukraina. Framförallt äldre personer har drabbats och allt har startat med annonser på Facebook.

Sverige Flaggor Lite

Sajt med API:er

21 sep 2020 digit

Dataportal.se ska förbättra Sveriges förmåga att ta tillvara data som strategisk resurs. Via den nya sajten går det att söka, hitta och utforska data och inom kort även att söka API:er.

Glasögon Transparens 960640

AI utan transparens

22 okt 2020 digit

Trots att allt fler företag och organisationer tar fram etiska AI-riktlinjer så har transparensen i besluten minskat. Men tar man inte etikfrågan på allvar kan konsekvenserna bli stora, enligt en ny rapport från Capgemini.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

svenska flaggan på flaggstång.jpg

Sämst i Europa

22 apr 2020 digit

Tillgången till öppna data skapar jobb och räddar liv. Trots möjligheterna ligger Sverige på jumboplats inom OECD. Nu samarbetar DIGG, SKR, och Internetstiftelsen för att göra öppna data till en del av vardagen i kommuner och regioner.