Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med HPE

NIS-säkert elbolag

BTEA, som är verksamma i Jämtland, Härjedalen och Medelpad, har börjat använda sig av HPE Simplivity. Infrastrukturen har ökat säkerheten och effektiviteten och hjälpt bolaget att bli förenligt med NIS-direktivet.

Med tanke på hotbilden idag kände vi att vi ville framtidssäkra vår it-infrastruktur, och då föll valet på Simplivity. Nu har vi virtuella servrar på två olika ställen vilket vi inte hade tidigare, och det skapar en ökad säkerhet, säger Jörgen Mattsson, vd på BTEA.

BTEA, Bergs Tingslags Elektriska AB, är ett elnätsbolag som distribuerar ström i fyra kommuner i Jämtland och Härjedalen, samt sysslar med fjärrvärme i två orter.

Bolaget har precis bytt ut sina gamla servrar mot att istället använda sig av den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. En anledning till bytet är att man som elnätsbolag berörs av NIS-direktivet. Det innebär bland annat krav på rapportering av incidenter och att systematiskt arbeta med informationssäkerhet för att skydda sig mot externa hot.

Vid implementeringen jobbade vi mycket utifrån NIS-direktivet, vilket har gått bra. Nu har vi stärkt vår skyddsnivå utåt rejält med Next Generation Firewalls istället för traditionella brandväggar och olika typer av nätverkssegmentering, både i klienter och servrar. Att veta att vi uppfyller kraven från NIS-direktivet känns skönt.

Hur har implementeringen gått?

Väldigt smidigt. Jag har inte märkt så mycket av det egentligen, förutom att det har blivit lättare att arbeta i programmen som vi använder. Tidigare var man tvungen att logga in på en Citrix-server för att komma åt vissa program, men nu finns de direkt i Windows-miljön på klienterna.

Med hjälp av Simplivity har vi också byggt en ny VPN-lösning för att det ska bli lättare och stabilare att arbeta hemifrån.

Jörgen Mattsson menar även att bytet till hyperkonvergerat lett till en ökad dataeffektivitet och hållbarhet.

Vi har plockat bort massa servrar som stod och snurrade och drog ström. Därmed har vi nu en effektivare användning och lagring. I och med att maskinerna är effektivare genereras inte heller lika mycket värme, vilket gör oss mer hållbara, säger Jörgen Mattsson.

27 november 2020 Uppdaterad 18 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

man-med-simfotter-och-dator-på-stranden.jpg
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

AI:n som analyserar allt

24 jan 2020 digit

Infosight är en AI-driven plattform som samlar data från alla dina uppkopplade system och gör trafikanalyser på virtuell maskin-nivå. Det finns även möjlighet att få stöd av ett eget HPE-team. 

två tjejer har gjort armhävning och håller varandra i händerna.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Vinnare väljer workstation

25 okt 2019 digit

Bolag inom bygg- och läkemedelsbranschen har redan fattat grejen med en workstation. Med en bättre dator fullspäckad av certifieringar kan alla medarbetare arbeta effektivt.

verktyg-primera-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Säker, smart, Primera

18 okt 2019 digit

Med Primera vill HPE förändra sättet hur vi hanterar data. Genom en hög skalbarhet, en integrerad AI och en 100-procentig tillgänglighetsgaranti så kan du fokusera på verksamheten och Primera sköter resten.

Oatly oat drink + shoes.jpg
podcast
ett samarbete med nutanix

En hyperkonvergerad havredryck

29 maj 2019 digit

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.