Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

– Hållbarhet är ingen lyx. Det är ett område där det investeras mycket och även under pandemin, då mycket annat får större utrymme, finns det ett brett intresse hos de företagsledare jag möter, säger Chris Wellise, chief sustainability officer på HPE.

Kris som synliggör

Det är lätt att tänka att coronaviruset tar fokus från hållbarhetsfrågor, men enligt Chris Wellise är det precis tvärtom.

– Intresset för hållbarhetsrelaterade upphandlingar och HPE:s satsningar på det området har snarare ökat. Det är svårt att sätta fingret på varför, men en tanke är att människor i tider av kris, som pandemin, blir påminda av annat oförutsett som kan hända och då ligger klimatkrisen nära till hands.

Som en service

Chris Wellise framhåller tre centrala faktorer som HPE tar tillvara på för en hållbar omställning. Det första är transformationen till software-as-a-service, SaaS, det vill säga att konsumera it som en tjänst. När företag och organisationer lägger ut sina lösningar i molnmiljöer är det generellt lättare att skala upp och ner efter behov.

Börja där du har störst möjlighet att göra nytta och kan påverka.

– Med HPE:s lösningar hjälper vi många att hantera sin it på ett effektivt sätt. Av den anledningen krävs det både mindre hårdvara och det går åt mindre energi för drift.

Den andra faktorn beror på den första. I en sådan tjänstemodell står HPE för driften och därmed konsumtionen av energin och kan välja, där det är möjligt, förnybara energikällor. För att hitta inspiration tittar Chris Wellise, som är baserad i USA, ofta på Sverige.

– Sverige är ledstjärnan i Europa, och till och med världen, när det kommer till innovation och hållbarhet. I både den privata och offentliga sfären tar Sverige ett stort ansvar, även när det handlar om datacenter. Jag är alltid nyfiken på vad som händer i Sverige.

Cirkulär hårdvara

Slutligen arbetar HPE för en hållbar it-industri genom återtag och sättet bolaget designar produkter. Sedan 1990-talet, när HPE var en del i HP, har bolagets hårdvara producerats efter devisen DfE, design for environment eller designa för miljön, vilket innebär att produkter byggs så att de är lätta att plocka isär och komponenterna byggs för att göra dem lättare att återanvända.

Wellise Proffe

Chris Wellise, chief sustainability officer på HPE.

HPE har som mål att deras nya produkter ska bestå av så mycket återanvänd elektronik som möjligt och tar dessutom emot och återvinner äldre hårdvara från kunder.  

– En tredjedel av fotavtrycket från ett stort datacenter kommer från den inbäddande energin i själva produkten och därmed kan vi spara mycket. Men där vi verkligen kan göra nytta är att maximera och effektivisera produkten över sin livstid. Vi investerar mycket för att bli så resurseffektiva som möjligt.

Vad har du för tips till de som vill bli mer hållbara i sin it-konsumtion?

– Att börja där du har störst möjlighet att göra nytta och kan påverka, som att sätta press på dina leverantörer om hur de arbetar med hållbarhet och försök göra en analys över din organisations klimatavtryck. På så sätt förbättrar du dina förutsättningar att göra störst skillnad. HPE kan till exempel hjälpa till med en hållbar it-hantering med vår tjänst Greenlake, som vi utvecklat och förfinat under ett decennium, säger Chris Wellise.

ASF Forum

Chris Wellise kommer att vara en av huvudtalarna på Atea Sustainability Focus Forum den 17 november. ASF Forum hålls i år digitalt och kommer att rikta fokus mot hur den gemensamma kraften från Nordens it-köpare kan bidra till konkreta framsteg inom transparens och cirkulär ekonomi.

9 oktober 2020 Uppdaterad 21 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, HPE

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

El Nat Btea
video
ett samarbete med HPE

NIS-säkert elbolag

27 nov 2020 digit

BTEA, som är verksamma i Jämtland, Härjedalen och Medelpad, har börjat använda sig av HPE Simplivity. Infrastrukturen har ökat säkerheten och effektiviteten och hjälpt bolaget att bli förenligt med NIS-direktivet.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete med HP

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet.