Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HPE och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Hållbar it med HPE

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, HPE 9 oktober 2020 digit

– Hållbarhet är ingen lyx. Det är ett område där det investeras mycket och även under pandemin, då mycket annat får större utrymme, finns det ett brett intresse hos de företagsledare jag möter, säger Chris Wellise, chief sustainability officer på HPE.

Kris som synliggör

Det är lätt att tänka att coronaviruset tar fokus från hållbarhetsfrågor, men enligt Chris Wellise är det precis tvärtom.

– Intresset för hållbarhetsrelaterade upphandlingar och HPE:s satsningar på det området har snarare ökat. Det är svårt att sätta fingret på varför, men en tanke är att människor i tider av kris, som pandemin, blir påminda av annat oförutsett som kan hända och då ligger klimatkrisen nära till hands.

Som en service

Chris Wellise framhåller tre centrala faktorer som HPE tar tillvara på för en hållbar omställning. Det första är transformationen till software-as-a-service, SaaS, det vill säga att konsumera it som en tjänst. När företag och organisationer lägger ut sina lösningar i molnmiljöer är det generellt lättare att skala upp och ner efter behov.

Börja där du har störst möjlighet att göra nytta och kan påverka.

– Med HPE:s lösningar hjälper vi många att hantera sin it på ett effektivt sätt. Av den anledningen krävs det både mindre hårdvara och det går åt mindre energi för drift.

Den andra faktorn beror på den första. I en sådan tjänstemodell står HPE för driften och därmed konsumtionen av energin och kan välja, där det är möjligt, förnybara energikällor. För att hitta inspiration tittar Chris Wellise, som är baserad i USA, ofta på Sverige.

– Sverige är ledstjärnan i Europa, och till och med världen, när det kommer till innovation och hållbarhet. I både den privata och offentliga sfären tar Sverige ett stort ansvar, även när det handlar om datacenter. Jag är alltid nyfiken på vad som händer i Sverige.

Cirkulär hårdvara

Slutligen arbetar HPE för en hållbar it-industri genom återtag och sättet bolaget designar produkter. Sedan 1990-talet, när HPE var en del i HP, har bolagets hårdvara producerats efter devisen DfE, design for environment eller designa för miljön, vilket innebär att produkter byggs så att de är lätta att plocka isär och komponenterna byggs för att göra dem lättare att återanvända.

Wellise Proffe

Chris Wellise, chief sustainability officer på HPE.

HPE har som mål att deras nya produkter ska bestå av så mycket återanvänd elektronik som möjligt och tar dessutom emot och återvinner äldre hårdvara från kunder.  

– En tredjedel av fotavtrycket från ett stort datacenter kommer från den inbäddande energin i själva produkten och därmed kan vi spara mycket. Men där vi verkligen kan göra nytta är att maximera och effektivisera produkten över sin livstid. Vi investerar mycket för att bli så resurseffektiva som möjligt.

Vad har du för tips till de som vill bli mer hållbara i sin it-konsumtion?

– Att börja där du har störst möjlighet att göra nytta och kan påverka, som att sätta press på dina leverantörer om hur de arbetar med hållbarhet och försök göra en analys över din organisations klimatavtryck. På så sätt förbättrar du dina förutsättningar att göra störst skillnad. HPE kan till exempel hjälpa till med en hållbar it-hantering med vår tjänst Greenlake, som vi utvecklat och förfinat under ett decennium, säger Chris Wellise.

ASF Forum

Chris Wellise kommer att vara en av huvudtalarna på Atea Sustainability Focus Forum den 17 november. ASF Forum hålls i år digitalt och kommer att rikta fokus mot hur den gemensamma kraften från Nordens it-köpare kan bidra till konkreta framsteg inom transparens och cirkulär ekonomi.

Rekommenderad läsning

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

En Lövbeklädd Gavel På Lunds Universitetsbibliotek
video
voister paper - cisco webex teams

Akademiska Hus väljer Webex

31 aug 2020 digit

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Godis Veritas Data
video
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Säker data med Veritas

26 jun 2020 säkerhet

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.

Kylskåp960640

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister.