Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hpe och voister

En smartare it-nyhetssajt

Zenuitys självkörande framtid

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 27 mars 2020 digit

– Det är fantastiskt roligt att HPE är med och skapar framtidens självkörande fordon. Zenuity beskriver vår lösning som affärsstrategiskt helt avgörande för den fortsatta utvecklingen av självkörande fordon. Nu skapas något som kan förändra och förbättra våra liv med smartare, säkrare och grönare bilkörning, säger Anna Granö, vd HPE Sverige.

HPE har valts ut av Zenuity, en ledande utvecklare av programvara för självkörande bilar, för att tillhandahålla den avgörande AI och high performance computing som behövs för att utveckla nästa generations autonoma körsystem.

– Med ägare som Volvo Cars och Veoneer har Zenuity ett tydligt fokus på säkerhet och hållbarhet. Den visionen är en bidragande orsak till att teknik för självkörande fordon på kort tid flyttat fram positionerna. Idag står tekniken på tröskeln till det hittills kanske största paradigmskiftet inom bilindustrin.

Lättanvänd testmiljö

HPE kommer att förse Zenuity med core data processing services som gör det möjligt att samla in, lagra, organisera och analysera den information som genereras globalt från nätverket för testfordon och mjukvaruutvecklingscenter. It-infrastrukturen kommer att levereras end-to-end som en tjänst genom HPE GreenLake.

Idag står tekniken på tröskeln till det hittills kanske största paradigmskiftet inom bilindustrin.

– Med vår plattform high performance computing som tjänst får utvecklarna en lättanvänd miljö för att testa nya generationer programvara för självkörande fordon.

Många har samma utmaningar

Anna Granö framhåller att flera verksamheter och branscher står inför liknande utmaningar som Zenuity. Med utvecklingen inom bland annat AI och IoT kommer 75 procent av all data inom två år behöva samlas in och lagras utanför molnet.

granö proffe.jpg

Anna granö, vd, HPE Sverige.

– Sjukvården och bankväsendet är bara några exempel där det blir allt viktigare att samla in, lagra, och återanvända data. Till exempel för att med stora patientunderlag ta fram AI-modeller som uppskattar individers risk att utveckla olika sjukdomar eller för banker att hitta mönster som tyder på bedrägerier och på så sätt kunna driva ett mer proaktivt säkerhetsarbete. Vi tar bort komplexiteteten så att våra kunder kan automatisera ännu mer.

Öppnar för möjligheter

Zenuitys lösning kommer vara helt driftsatt efter sommaren. För Anna Granö har samarbetet varit ett skolboksexempel på hur det bör gå till.

– Zenuity har varit öppet och transparent i dialogen med HPE när man presenterat utmaningar och behov, och därför har vi snabbt hittat ett läge där vi kunnat bolla möjligheterna med vår teknik. Vi vet inte alltid vad kunden behöver och kunden vet inte alltid vad tekniken erbjuder. När någon verkligen öppnar dörren för oss har vi helt andra möjligheter att tillföra goda idéer och värde.

Zenuitys plattform

HPE GreenLake ger samma upplevelse för applikationer och data on prem som i det publika molnet. Det innebär ett enklare sätt att bygga, konsumera och hantera data i en hybrid miljö.

Rekommenderad läsning

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Tiger 960640

Data mot utrotning

18 dec 2020 digit

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.orgs universitet.

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

El Nat Btea
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

NIS-säkert elbolag

27 nov 2020 digit

BTEA, som är verksamma i Jämtland, Härjedalen och Medelpad, har börjat använda sig av HPE Simplivity. Infrastrukturen har ökat säkerheten och effektiviteten och hjälpt bolaget att bli förenligt med NIS-direktivet.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.