Krav på distansjobb

Hund Och Matte Tittar I En Laptop

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

– Alla vet vilken förändring i vardagen pandemin inneburit. Att vi kan se att vart tredje svensk kräver distansarbete så här långt efter att karantänen började är ett kvitto på att arbetslivet är förändrat i grunden, säger Beatrice Silow, kultur- och marknadschef på Sigma It.

Distansmöjlighet viktig

Närmare nio och tio tror att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Var tredje person och varannan kvinna mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete.

– Det är extra intressant att det är just kvinnor mellan 30 till 49 som värderar det högst. Vi misstänker att distansarbetet länge varit en pusselbit som för många saknats för att arbete och familjeliv ska gå ihop, säger Beatrice Silow.

Samtidigt som 76 procent är positiva till digitala utvecklingen uppger 91 procent en oro för att tekniska enheter fångar upp data.

Män mer positiva

När det kommer till inställningen till ny teknik tenderar män att vara mer positivt inställda än kvinnor. Hälften av alla tillfrågade män hade till exempel kunnat tänka sig opereras av en robotkirurg, dubbelt så många jämfört med kvinnor.

– Det är häpnadsväckande hur stor skillnad det är mellan män och kvinnors inställning till ny teknik. Kvinnor ser ett större värde i syftet med teknologin medan män ser ett egenvärde i tekniken, säger Lars Kry, vd på Sigma It.

Resultatet bygger på innehåll i Sigmas rapport Tomorrow Report som släpps i januari 2021.

Källa: Sigma

23 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng