Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gröna regioner

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 6 november 2020 digit

Solros Hållbarhet

– Att gå samman för att upphandla är ett kraftfullt verktyg såväl för god kvalitet, bra pris och inte minst att uppnå en giftfri miljö, minska klimatpåverkan och värna en produktion med schyssta arbetsvillkor, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner.

Alla regioner ställer hållbarhetskrav i sina upphandlingar, men det finns en stor variation kring vad och hur man ställer dem. Rapporten Årets Öppna jämförelser – Miljöarbetet i regionerna lyfter fram regionernas gemensamma satsning vid upphandlingar genom det nationella kansliet för hållbar upphandling. 

– Nationella kansliet för hållbar upphandling ger regionerna en samlad röst när de upphandlar, säger Gunilla Glasare.

Bland annat är it ett centralt område för det nationella kansliet, som även kan hjälpa med formulering av krav samt hur kraven ska verifieras och följas upp.  

Rapporten visar att regionerna har minskat sin klimatpåverkan inom flera områden mellan 2009 till 2019. Till exempel har andelen ekologiska livsmedel ökat från 13 till 45 procent och förnybara drivmedel i kollektivtrafiken ökat från 42 till 91 procent.

Källa: SKR

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.