Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med HP

En smartare it-nyhetssajt

Grön it med HP-tjänst

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 17 november 2020 digit

Vi måste börja fokusera mer på gröna affärsmodeller. Att köpa som tjänst är mer hållbart än att köpa specifika produkter, bland annat är det mer troligt att livslängden på enheterna förlängs, användandet optimeras, vi undviker onödig tillverkning och minskar transporter, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Enligt Global Footprint Network skedde den globala resursförbrukningen 2019 1,75 gånger snabbare än vad planetens ekosystem kan återskapa. HP försöker nu dra sitt strå till stacken genom att möjliggöra för offentlig sektor, företag och organisationer att bli mer cirkulära på PC-sidan.

I en analys har bolaget påvisat att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, entydigt visar bättre siffror ur miljöhänseende, oavsett om det handlar om exempelvis klimatutsläpp eller biologisk mångfald. HP använde två bästsäljare, en notebook- och en desktop-enhet, där man jämförde hållbarhetsaspekter i HP:s Product-as-a-service-modell gentemot ett normalfall hur det ser ut när företag köper in datorer som produkter.

Att köpa datorer som tjänst minskar bland annat utsläppen av växthusgaser med 25 procent, i och med att de används längre och på ett bättre sätt. Därför behöver vi se över hur vi tänker på datorer idag, köper man dem som ett coolt tillbehör eller vill man mer åt nyttan som den ger? Vi behöver gå mer mot det senare, och tänka på samma sätt som vi gör angående exempelvis mobiltelefoner och företagsskrivare, där man oftare abonnerar på en produkt. Det är så vi kan förlänga livscykeln.

Om man köper datorer som tjänst kan vi även, genom analysplattformen Techpulse, se om varje användare har rätt produkt eller om den skulle kunna bytas mot en med högre eller lägre prestanda. Det är kanske inte alltid något som kunden lägger fokus på, de fokuserar ju på sin verksamhet, men vi kan optimera användningen.

Ökat hållbarhetsfokus

Madeleine Bergrahm Proffe

Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

HP:s fokus på produkt som tjänst (PaaS) går även hand i hand med ett ökat hållbarhetsfokus hos företag. Enligt Madeleine Bergrahm har nästan alla verksamheter ett antal hållbarhetsmål, och då kan tjänstefieringen vara en enkel trend att anamma och som kan hjälpa till att nå dessa mål.

Företag har ju svårt att påverka exakt hur våra och andra leverantörers produkter ser ut, hur mycket återvunnet material de har och så vidare. Men affärsmodellen har de verkligen makt att påverka.

Upp till 70 procent av all klimatpåverkan som en dator genererar kommer från tillverkningen. Samtidigt har HP fått sina enheter att sluka hälften så mycket energi vid användning som de gjorde för åtta till nio år sedan.

Därför blir det ännu viktigare att vi späder ut miljöpåverkan och att vi verkligen ser till att enheterna används en andra gång. På HP brukar vi säga att hållbarhet är ett samarbete och köper man som tjänst stämmer det ännu bättre. Då kan vi garantera, i de fallen det går, att enheten återanvänds efter att företaget eller organisationen skickat tillbaka den till oss, avslutar Madeleine Bergrahm.

Att köpa datorer som tjänst med HP

• minskar utsläpp av växthusgaser med 25 procent
• förbättrar resurseffektiviteten med 28 procent
• minskar påverkan på ekosystemet med 28 procent
• minskar människors negativa hälsoeffekter med 29 procent

Källa: HP

Rekommenderad läsning

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.