Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HP och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Rent hav blir pc

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 30 juni 2020 digit

Det här handlar inte bara om någon viss produkt, utan arbetet är övergripande. Oberoende av vilken enhet och vilka tekniska specifikationer du eftersöker, så följer alltid hållbarhetstänket med på köpet. Det ska skapa en enkelhet och säkerhet hos alla personer som väljer HP, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

HP:s hållbarhetsarbete går över flera spektran, som produktion, transport och användning. Bland annat samlar bolaget in havsplast i Haiti, vilket sedan används till skrivare, skärmar och laptops. Hitintills har HP samlat in cirka 450 ton plast vilket motsvarar runt 35 miljoner plastflaskor.

Den här plasten kommer bland annat att vara inkluderat i alla stationära och bärbara HP Elite och HP Pro-enheter som vi lanserar under 2020.

Bulk och aluminium

När kunder vill beställa HP-datorer från fabrikerna i Kina finns det möjlighet att få enheterna skickade via tåg, vilket bolaget var först med att införa och ska endast generera 4 procent av koldioxidutsläppen som flygfrakt annars innebär. Datorerna kan även skickas i bulkförpackningar, med andra ord storpack, om kunden begär det, vilket ska spara in 15-20 procent av förpackningsmaterialet.

HP gör även sina Elitebooks i aluminium, vilket bland annat ska minska risken för repor och ge en mekaniskt hållbar produkt.

På så sätt ska ingen strunta i att återanvända enheter av estetiska skäl. Det är fortfarande så att många datorer på marknaden är gjorda av kolfiber, vilket är svårt att återvinna, men aluminium är ju i sig ett återvunnet material.

I Sverige har HP 68 EPEAT-guldmärkningar och 199 silver, där den närmaste konkurrenten har 39 guld respektive 116 silver. EPEAT-märkningen har bland annat krav på produktlivslängd och återvinning och liknar på många sätt den svenska märkningen TCO certified.

Madeleine Bergrahm Proffe

Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Det här är ett kvitto på vårt arbete och anledningen till att vi kan säga att vi besitter världens mest hållbara pc-portfölj.

Tillverkningen av datorer har en större inverkan på miljön än någon annan del av livscykeln, så därför designar vi våra pc för hållbarhet och vi har som standard att våra batterier ska hålla hög kapacitet i tre år. Det ligger även i våra kunders intresse att datorerna ska hålla länge för att sedan återanvändas eller återvinnas.

Viktigt samarbete

När datorn väl ska användas handlar mycket om samarbetet mellan HP och kund och viktiga frågor är vad de gör med produkterna, hur de beställer och hur de använder dem.

En hjälp är mjukvaran Techpulse, som samlar in data kring hur produkterna mår och ser om de utnyttjas till fullo. Baserat på den insamlade datan kan service göras på fler datorer som finns på samma eller närliggande kontor, och kunden får underlag för att besvara om de borde ha en annan dator eller behöver byta ut något.

Vi designar produkter i hög kvalitet så att de tål att tappas, återanvändas och håller länge. Men arbetet är inte slut här utan det krävs samarbete för att föra hållbarheten vidare in i användningen. Jag brukar säga att den mest hållbara produkten är ett samarbete.

EPEAT

EPEAT är en hållbarhetsmärkning som startades av federala kunder i USA tillsammans med it-branschen. Kraven tas fram i en konsensusprocess öppen för alla intressenter.

EPEAT-registrerade produkter uppfyller krav på låg energiförbrukning samt restriktioner kring kemikalier, produktlivslängd och återvinning.

Produkterna kan kategoriseras som guld, silver eller brons baserat på hur många valbara krav de uppfyller, utöver de obligatoriska. EPEAT-certifierade produkter revideras regelbundet för att se till att alla uppfyller kraven.

Rekommenderad läsning

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

Dödskalleapa
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP räddar regnskog

20 maj 2020 digit

Amazonas regnskog och Kinas statsägda skog får nu stöd av HP. Under fem år kommer bolaget att vara med och bidra till en återställning av regnskogen och ett hållbart skogsbruk.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Hp Datorer 960640
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Dell Screens 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells öppna skärmar

9 jun 2020 digit

När Dell Technologies utvecklar skärmar ligger fokus på att garantera hög kvalitet, öppen standard och hållbarhet. Dessutom, skulle något gå sönder skickas en ny skärm dagen efter. 

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

microsoft-surface-hållbarhet.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Surface ökar hållbarheten

3 apr 2020 digit

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.