Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Det här handlar inte bara om någon viss produkt, utan arbetet är övergripande. Oberoende av vilken enhet och vilka tekniska specifikationer du eftersöker, så följer alltid hållbarhetstänket med på köpet. Det ska skapa en enkelhet och säkerhet hos alla personer som väljer HP, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

HP:s hållbarhetsarbete går över flera spektran, som produktion, transport och användning. Bland annat samlar bolaget in havsplast i Haiti, vilket sedan används till skrivare, skärmar och laptops. Hitintills har HP samlat in cirka 450 ton plast vilket motsvarar runt 35 miljoner plastflaskor.

Den här plasten kommer bland annat att vara inkluderat i alla stationära och bärbara HP Elite och HP Pro-enheter som vi lanserar under 2020.

Bulk och aluminium

När kunder vill beställa HP-datorer från fabrikerna i Kina finns det möjlighet att få enheterna skickade via tåg, vilket bolaget var först med att införa och ska endast generera 4 procent av koldioxidutsläppen som flygfrakt annars innebär. Datorerna kan även skickas i bulkförpackningar, med andra ord storpack, om kunden begär det, vilket ska spara in 15-20 procent av förpackningsmaterialet.

HP gör även sina Elitebooks i aluminium, vilket bland annat ska minska risken för repor och ge en mekaniskt hållbar produkt.

På så sätt ska ingen strunta i att återanvända enheter av estetiska skäl. Det är fortfarande så att många datorer på marknaden är gjorda av kolfiber, vilket är svårt att återvinna, men aluminium är ju i sig ett återvunnet material.

I Sverige har HP 68 EPEAT-guldmärkningar och 199 silver, där den närmaste konkurrenten har 39 guld respektive 116 silver. EPEAT-märkningen har bland annat krav på produktlivslängd och återvinning och liknar på många sätt den svenska märkningen TCO certified.

Madeleine Bergrahm Proffe

Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Det här är ett kvitto på vårt arbete och anledningen till att vi kan säga att vi besitter världens mest hållbara pc-portfölj.

Tillverkningen av datorer har en större inverkan på miljön än någon annan del av livscykeln, så därför designar vi våra pc för hållbarhet och vi har som standard att våra batterier ska hålla hög kapacitet i tre år. Det ligger även i våra kunders intresse att datorerna ska hålla länge för att sedan återanvändas eller återvinnas.

Viktigt samarbete

När datorn väl ska användas handlar mycket om samarbetet mellan HP och kund och viktiga frågor är vad de gör med produkterna, hur de beställer och hur de använder dem.

En hjälp är mjukvaran Techpulse, som samlar in data kring hur produkterna mår och ser om de utnyttjas till fullo. Baserat på den insamlade datan kan service göras på fler datorer som finns på samma eller närliggande kontor, och kunden får underlag för att besvara om de borde ha en annan dator eller behöver byta ut något.

Vi designar produkter i hög kvalitet så att de tål att tappas, återanvändas och håller länge. Men arbetet är inte slut här utan det krävs samarbete för att föra hållbarheten vidare in i användningen. Jag brukar säga att den mest hållbara produkten är ett samarbete.

EPEAT

EPEAT är en hållbarhetsmärkning som startades av federala kunder i USA tillsammans med it-branschen. Kraven tas fram i en konsensusprocess öppen för alla intressenter.

EPEAT-registrerade produkter uppfyller krav på låg energiförbrukning samt restriktioner kring kemikalier, produktlivslängd och återvinning.

Produkterna kan kategoriseras som guld, silver eller brons baserat på hur många valbara krav de uppfyller, utöver de obligatoriska. EPEAT-certifierade produkter revideras regelbundet för att se till att alla uppfyller kraven.

30 juni 2020 Uppdaterad 11 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Ölglas Blockkedja

Först med blockkedje-öl

21 apr 2021 digit

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Google Earth Timelapse

Världen i 3D nu och då

19 apr 2021 digit

Google Earth gör en av sina största uppdateringar på många år och lägger till en helt ny dimension, nämligen tid. Med Timelapse går det att se hur planeten har förändrats från 1984 till idag.

Skog Träd Dell
video
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor.