Googles djurskydd

Giraffunge

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

– Tjuvskytte är ett problem över hela världen och vi ser en katastrofal minskning av vissa djurarter. Det är en fråga som inte kan ignoreras, säger Omer Mahmood, chef för customer engineering på Google.

Hitta rätt områden

Det är välgörenhetsorganisationen Zoological Society of London som med hjälp av Googles AI-verktyg har analyserat ljud och letat efter skott från vapen inom ett område där tjuvskytte förekommer. De platser kan sedan mappas ut på en karta för att hjälpa parkvakter att veta vilka platser de ska bevaka extra noga.

I dagsläget finns det 69 ljudsensorer i Dja Faunal Reserve i Kamerun, som kan höra ljud på en kilometers avstånd. Med hjälp av en ML-algoritm kan skottlossning numera identifieras på några timmar, istället för att som tidigare flera månader.

– Parkvakterna kan använda informationen och utveckla ett försvar mot dessa hot, till exempel vilka dagar och under vilka tider på dygnet som tjuvskytte kan förväntas beroende på vilken plats det är.

Än så länge ligger fokus på att hitta ljud från när skott avfyras, men förhoppningen är att AI-verktyget i framtiden ska kunna upptäcka mänskliga samtal eller ljudet från utrotningshotade arter.

Karta Över Reservatet I Kamerun

Ju större cirkel desto mer skottlossning.

Källa: BBC

19 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Google

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng