AI skyddar Vatikanen

Vatikanen Ai

Vatikanstaten använder AI för att skydda sitt digitaliserade bibliotek med antika artefakter, vilket inkluderar världens äldsta kopia av Bibeln.

Vi kan inte ignorera att hackare vill komma åt vår digitala infrastruktur. En lyckad attack kan se samlingen bli stulen, manipulerad eller raderad. Vi måste skydda vår onlinesamling så att läsarna kan lita på att innehållet är korrekt och oförändrad historia, säger Manilo Miceli, CIO på biblioteket.

Sedan Vatikanen började med att digitalisera biblioteket 2012 har man utsatts för ungefär 100 cyberattacker i månaden. En siffra som på senaste tiden har ökat. I tider av desinformation och fejkade nyheter menar Manilo Miceli att det är extra viktigt att försvara biblioteket.

Fysisk skada är ofta tydlig och man ser konsekvenser direkt, men en cyberattack har inte samma synlighet. Det kan orsaka bestående och potentiellt oreparerbar skada, inte bara för arkivet utan även för vårt minne av världens historia.

Vatikanen kommer ta hjälp av ett AI-system från Darktrace för att avvärja hoten. Darktraces algoritmer har tidigare lyckats stoppa ransomwareprogrammet WannaCry.

Än så länge har 25 procent av bibliotekets 41 miljoner sidor digitaliserats.

Genom arbetet vill vi bevara innehållet i historiska skatter och göra materialet tillgängligt för fler utan att skada de ömtåliga originalen. 

Källa: infosecurity-magazine, Artnet news

16 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng