Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Dolda fel på video

Ett Trevligt Badrum

Tidigare krävdes en fysisk kontroll av dolda fel i fastigheter, men nu kan det mesta granskas via ett videomöte. Advokatfirman Sigvardsson i Sundsvall är specialiserad på just dolda fel och kan numera utföra uppdrag över hela landet, varav de flesta via video.

– Våra kunder kan numera koppla upp sig via Zoom, eller annan videoprogramvara, och visa oss och vår expert dels var felet finns i fastigheten, dels omfattningen. Det är verkligen oerhört effektivt, säger Robert Sigvardsson, advokat på Advokatfirman Sigvardsson i Sundsvall.

Video en revolution

Advokatfirman Sigvardsson är specialiserad på att hjälpa villa- och fritidshusägare i tvister om dolda fel. Det som har revolutionerat arbetet de senaste åren är möjligheten för advokatfirmans byggnadstekniske expert att i ett första skede titta och guida kunderna via video.

– Vi har till exempel en duktig sakkunnig i Umeå som via ett videomöte med vår klient kunde titta i en villa utanför Lund och konstatera att det fanns ett dolt fel. Ibland är den här typen av videobesiktningar fullt tillräckliga, men ibland behövs det även ett kompletterande fysiskt besök.

Pandemin är och har varit ofattbart otäck, men den har också drivit digitaliseringen minst fem år framåt, tror jag.

Smartare domstolar

Enligt Robert Sigvardsson har utvecklingen med videomöten i domstolarna gått snabbt framåt det senaste året. Tidigare vid beredningssammanträde i tvistemål, det vill säga muntlig förberedelse, var Robert Sigvardsson och hans kunder tvungna att ta sig till en tingsrätt för att kunna delta via videolänk i den tingsrätt som ansvarade för målet.

Men nu kan alla parter närvara via sin egen dator, platta eller telefon, var de än befinner sig och enligt Robert Sigvardsson fungerar det minst lika bra som att fysiskt vara på plats.

– Det är först det senaste halvåret som det har blivit möjligt. Det är Domstolsverket, som för den aktuella tingsrättens räkning, sätter upp ett videorum. Sedan loggar deltagarna in med pinkod och det är även möjligt att ringa in. 

Effektiva distansutbildningar

Advokatfirman Sigvardsson Proffe

Marlene och Robert Sigvardsson på Advokatbyrån Sigvardsson.

Robert Sigvardsson har följt hur it kan underlätta arbetet för hans bransch och han noterar att mycket händer nu. Inte minst coronapandemin har inneburit att flera instanser har upptäckt hur mycket som kan göras på distans.

– Som medlem i advokatsamfundet är du ålagd att vidareutbilda dig minst 18 timmar varje år. Tidigare var du tvungen att åka till föreläsningar och utbildningar runtom i landet, men nu har det blivit grönt ljus att köra även dessa på distans. Det fungerar mycket bättre.

Vad tittar ni på framöver?

– Vi vill fortsätta på den inslagna vägen med videoverktyg samtidigt som vi också ska stötta våra kunder i deras digitala utveckling. Pandemin är och har varit ofattbart otäck, men den har också drivit digitaliseringen minst fem år framåt. Det känns spännande att se vad den digitala framtiden har att erbjuda, säger Robert Sigvardsson.

25 november 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Ulrika Skarin

Rekommenderad läsning

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.

forsakringskassan960640.jpg

Så förändras F-kassan

20 jan 2020 digit

Försäkringskassan svarar på sex miljoner telefonsamtal per år. För att möta behovet och nå en hög flexibilitet valde myndigheten Anywhere 365, en lokal drift av kontaktcentret och att fler anställda, närmare bestämt 8 000 personer, har möjlighet att svara i telefon.

trafiklyse.jpg

Klimat-IoT i Härnösand

8 jan 2020 digit

Bilresorna för medarbetarna i Härnösand kommun motsvarar flera varv runt jorden. Nu ska ett IoT-projekt minska antalet resor och därmed även kommunens klimatpåverkan.

närbild på en stock.jpg

Fjärrstyr med 5G

14 nov 2019 digit

Om virkeslaster kan fjärrstyras med hjälp av 5G skulle det innebära bättre arbetsmiljö och färre transporter. Nu ska SCA och Mittuniversitetet undersöka om lossning och lastning kan ske på distans.

hamn-deltaterminal.jpg

App i hamn

2 okt 2019 digit

Med en ny app för tidrapportering sparar Delta Terminal tre arbetsdagar i administrativt arbete varje månad. Appen är utvecklad via Powerapps och helt anpassad för bolagets verksamhet. 

blått mötesbord ovanifrån.jpg
video

Smarta möten med AI

28 aug 2019 digit

Ciscos videotjänster blir alltmer molnbaserade. Med AI på plats, för att känna igen dig när du går in i mötesrummet, och goda möjligheter till integrering, finns det stora vinster att göra. Det menar kollaborationschefen för EMEAR, Vaughan Klein.

två händer plockar grönsaker i en affär.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Ica behöver bara Teams

23 aug 2019 digit

Ica jobbar intensivt för att utveckla goda kundrelationer och möjligheter för kunder att handla via nätet. En stor hjälp i arbetet har varit övergången till Teams.

fin väg med sol i slutet och grönt på sidan.jpg

Sundfrakts sunda sensorer

16 jul 2019 digit

Sensorer ska hjälpa logistikföretag att bli mer hållbara och lönsamma. Sundfrakt i Sundsvall är tidigt ute med förhoppning om att sensorerna ska innebära en förbättrad ruttoptimering och möjligheten att samla in data om utsläpp.

kille gör bakåtvålt i sanden.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lekande lätt med Lenovo

25 jun 2019 digit

Fler och fler mötesrum utrustas med lösningar för att kunna sätta upp snabba videomöten. Bekymret är dock att det inte alltid går så fort som man skulle vilja. Det problemet vill Lenovo lösa med sin 100-procentigt Microsoftbaserade Thinksmart Hub 500.