Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jobba smart i Teams

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Microsoft 29 september 2020 digit

En Meditationshand

– 2020 har i princip inneburit ett år värt av teknikutveckling varje månad. I denna omställning tar vi på Microsoft hjälp av våra partners och kunder för att lära oss hur detta påverkar människor i sina arbeten runt om i världen, säger Jared Spataro, chief vice president för Microsoft 365, Microsoft.

Teams i centrum

Jared Spataro lyfter vikten av att sätta medarbetaren i fokus nu när tillvaron har förändrats dramatiskt och har vår relation till vårt arbete ser annorlunda ut. I centrum för detta arbete lyfter Microsoft fram Teams som en plats där allt dagligt och digitalt projektarbete kan äga rum.

Teams både har och kommer också få nya uppdateringar för själva mötesupplevelsen. Redan nu kan 49 deltagare synas i bild och dessutom placeras ut så att det ser ut som att de sitter i ett riktigt mötesrum. Med den nya Surface Hub kommer dessutom samarbete i realtid med hjälp av till exempel virtuella whiteboards och mötestranskriberingar att underlätta arbetet.

Under hösten kommer funktionen Insights till Teams som är ett verktyg där medarbetaren på ett smidigt sätt kan ta få information om hur arbetsdagen ser ut, till exempel i from av överarbete och vilka Teams där samarbetet är som bäst.

Meditation kan göra oss mer redo för när stressiga situationer uppstår.

Det kommer också att tillkomma en att-göra-lista och påminnelser om att arbetsdagen börjar ta slut. Dessutom får du möjlighet att bedöma din hur din dag har gått på en skala med emoji-ikoner.

– Oavsett om du arbetar i hemmet, på kontorsplatsen, i skolan eller i ett mötesrum har Microsoft 365 och Teams något som kan hjälpa dig, säger Aya Tange, Product Marketing Manager för Microsoft Teams.

Bra och dåligt hemma

Jared Spataro presenterar också en stor undersökning där det bland annat framgår att hemarbetet har fått oss att sympatisera mer med våra kollegor nu när vi under videomöten har kunnat se dem i en hemmamiljö. Samtidigt har vi förlorat mycket socialt kapital genom att inte mötas på jobbet. Dessutom tenderar vi att arbeta längre och användningen av Teams har gått upp under både kvällar och helger.

För att angripa dessa utmaningar lyfter Jared Spataro sju aspekter som kommer vara avgörande att ta hänsyn till när vi ställer om till ett nytt sätt att arbete, där den kanske viktigaste är att prioritera medarbetarnas välbefinnande för att hjälpa dem att fokusera.

Spataro Rproffe

Jared Spataro, chief vice president för Microsoft 365, Microsoft, under Microsoft Ignite.

Enligt Jared Spataro har distansarbetet gett oss lärdomar som att effektivitet inte är att vara ständigt uppkopplad och redo, utan att det snarare handlar om att du måste ha en bra balans mellan prestation och vila.

– För alla elitidrottare är detta redan vedertaget. Vi måste på alla arbetsplatser nu bli mer sinnrika och med hjälp av smarta, digitala lösningar hitta denna balans eftersom medarbetaren är ett företags största tillgång, säger han.

Meditera med Microsoft

På temat med medarbetarens välbefinnande i fokus kommer Microsoft under 2021 att integrera meditationsappen Headspace i Teams. En undersökning som Headspace har gjort visar att 70 procent tror att meditation skulle hjälpa dem att minska stressen i sitt arbete. När arbetsdagen är slut kan Teams fråga dig om du arbetar hemma och i så fall fråga om du vill meditera i tio minuter.

– Stress i sig självt är inget dåligt. Det är när det händer ofta och över en längre tidsperiod som det blir skadligt. Meditation hjälper oss att hantera den stressen och kan dessutom göra oss mer redo för när sådana situationer uppstår, säger Andy Puddicombe, meditationsexpert och medgrundare till företaget Headspace.

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.