Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Årets AI-svensk utsedd

Årets AI-svensk är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg i Region Halland. Pristagaren belönas för sitt arbete med att tillgängliggöra kunskap om AI-användning i sjukvården.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Region Halland 12 november 2020 digit

Ai Pris Seger

– Det finns en enorm potential inom AI och Sverige behöver ta en tätposition på området för att gynna vår konkurrenskraft och välfärd. Årets vinnare, Markus Lingman, är en förebild och en som visar vägen mot vad som är möjligt. Det han har gjort och gör för att utveckla vården och bidra till en ökad hälsa är värt att uppmärksammas brett, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen och juryns ordförande.

IT&Telekomföretagens och Teknikföretagens pris årets AI-svensk går till den person som bidragit mest till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Att Markus Lingman prisas i år beror enligt juryn på att han har förenat vårdens behov med teknikens möjligheter, vilket har potential att rita om hur vård praktiseras och genomföras, både i Sverige och globalt. En del av motiveringen lyder:

Markus Lingman

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg i Region Halland

"Med sitt mod, förtroendeingivande ledarskap och engagemang har Markus Lingman starkt bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Markus besitter en unik förmåga till att göra det komplexa förståeligt och har konkret gjort tekniken tillgänglig och användbar. Han har tillgängliggjort kunskap om användning av AI-teknik som kan skalas upp och komma till nytta för fler."

Vidare skriver juryn att Markus Lingmans arbete med informationsdriven vård i region Halland har visat hur förmågan till samverkan är nyckeln till ett fungerande AI-ekosystem för att åstadkomma samhälls- och individnytta.

Källa: IT&Telekomföretagen

Juryn Årets AI-svensk 2020


Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Maria Rosendahl, Enhetschef Kompetensförsörjning & Digitalisering, Teknikföretagen
Louise Callenberg, Chef för digital förnyelse och samverkan, SKR
Christian Guttmann, Global Head of Artificial Intelligence and Data, TietoEVRY
Fredrik Heintz, Biträdande professor och AI-forskare, Linköpings universitet
Daniel Gillblad, Co-director, AI Sweden
Darja Isaksson, Generaldirektör, Vinnova.
Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen (ordförande)

Senaste nytt

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Golfa med 3D-print

24 november 2020

Cobra har tillsammans med HP tagit fram världens första 3D-printade golfklubba. Lanseringen sägs vara början på stora förändringar inom sporten.

Revision av RPA

24 november 2020

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Krav på distansjobb

23 november 2020

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Framtidens drönare

23 november 2020

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.