Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Årets AI-svenskar

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 3 november 2020 digit

Fem Svenska Flaggor Hissade

– När något är nytt krävs mod att bryta vanor och bana väg. I Sverige behöver vi tillämpa mer AI och för att klara det behöver några gå före och visa vägen. Det handlar om att vara en förebild för andra och inspirera till att fler tar steget och gör nytta för fler av AI, säger Louise Callenberg, Chef digital samverkan och förnyelse på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Föra svensk AI framåt

Årets AI svensk delas ut av IT&Telekomföretagen tillsammans med Teknikföretagen. Priset syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt.

I år nomineras bland annat Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet, med motiveringen att hon överbryggar gapet mellan djup AI-expertis å ena sidan och hur vi kan få AI att bidra till samhället på ett ansvarsfullt sätt å andra sidan.

En annan är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland, som genom mod och engagemang ska ha utfört ett exceptionellt arbete med att förena vårdens behov med teknikens möjligheter inom vård- och omsorgssektorn.

När det kommer till att utveckla AI på ett ansvarsfullt sätt menar juryn att Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet, har satt Sverige på kartan, och hon har också fått ansvar att bygga upp det nationella forskningsprogrammet WASP Humanity and Society, vilket ligger till grund för nomineringen.

Vinnaren av Årets AI svensk presenteras på AI SUMMIT 2020 den 11 november.

De nominerade är...

Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet

Göran Lindsjö, AI-rådgivare, Governo

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland

Martin Svensson, co-director, AI Sweden

Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet

Källa: aretsaisvensk.se

Senaste nytt

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Golfa med 3D-print

24 november 2020

Cobra har tillsammans med HP tagit fram världens första 3D-printade golfklubba. Lanseringen sägs vara början på stora förändringar inom sporten.

Revision av RPA

24 november 2020

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Krav på distansjobb

23 november 2020

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Framtidens drönare

23 november 2020

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.