Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Årets AI-svenskar

Fem Svenska Flaggor Hissade

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

– När något är nytt krävs mod att bryta vanor och bana väg. I Sverige behöver vi tillämpa mer AI och för att klara det behöver några gå före och visa vägen. Det handlar om att vara en förebild för andra och inspirera till att fler tar steget och gör nytta för fler av AI, säger Louise Callenberg, Chef digital samverkan och förnyelse på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Föra svensk AI framåt

Årets AI svensk delas ut av IT&Telekomföretagen tillsammans med Teknikföretagen. Priset syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt.

I år nomineras bland annat Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet, med motiveringen att hon överbryggar gapet mellan djup AI-expertis å ena sidan och hur vi kan få AI att bidra till samhället på ett ansvarsfullt sätt å andra sidan.

En annan är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland, som genom mod och engagemang ska ha utfört ett exceptionellt arbete med att förena vårdens behov med teknikens möjligheter inom vård- och omsorgssektorn.

När det kommer till att utveckla AI på ett ansvarsfullt sätt menar juryn att Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet, har satt Sverige på kartan, och hon har också fått ansvar att bygga upp det nationella forskningsprogrammet WASP Humanity and Society, vilket ligger till grund för nomineringen.

Vinnaren av Årets AI svensk presenteras på AI SUMMIT 2020 den 11 november.

De nominerade är...

Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet

Göran Lindsjö, AI-rådgivare, Governo

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland

Martin Svensson, co-director, AI Sweden

Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet

Källa: aretsaisvensk.se

3 november 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.