Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

H&M återvinner live

Nu kan du se live hur dina gamla kläder omarbetas till nya plagg. Det är textilmaskinen Looop som återvinner i en av H&M:s butiker i Stockholm.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 14 oktober 2020 digit

En Hög Med Tröjor Mot Vit Bakgrund

– Att få med våra kunder är nyckeln för att kunna åstadkomma riktigt förändring och vi är oerhört förväntansfulla på vad Looop kan inspirera till, säger Pascal Brun, chef för hållbarhet på H&M.

Från plagg till plagg

Det här är första gången som en så kallad plagg-till-plagg-maskin visas upp i en klädesbutik. H&M välkomnar nu kunder att komma förbi och titta på den container-stora maskinen och se hur den bryter ner gör om gamla plagg till nya.

Hms Looop

Looop i en av H&M:s butiker på Drottninggatan i Stockholm.

Plaggen tvättas, strimlas och spinns därefter till nytt gran som kan användas till det nya plagget. Maskinen, som kallas för Looop, adderar också små mängder material som kan behövas, men använder varken vatten eller kemikalier.  

Enligt H&M är Looop en del i en större satsning att bli ett cirkulärt bolag och att driva en klimatpositiv verksamhet.

– Vi söker hela tiden ny teknik och nya innovationer som kan transformera modeindustrin och minska behovet av att behöva gå till ursprungskällor för material, säger Pascal Brun.

Källa: H&M

Senaste nytt

Premiär för Amazon

28 oktober 2020

Idag, den 28 oktober, slog Amazon upp dörrarna till sin svenska e-handel. Sajten har dock haft problem med det svenska språket och kritiken låter inte vänta på sig.

Nätfiske med Teams

28 oktober 2020

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

3D-printad tunga

27 oktober 2020

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.

AI för bra kläder

27 oktober 2020

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten.