Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

H&M återvinner live

Nu kan du se live hur dina gamla kläder omarbetas till nya plagg. Det är textilmaskinen Looop som återvinner i en av H&M:s butiker i Stockholm.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 14 oktober 2020 digit

En Hög Med Tröjor Mot Vit Bakgrund

– Att få med våra kunder är nyckeln för att kunna åstadkomma riktigt förändring och vi är oerhört förväntansfulla på vad Looop kan inspirera till, säger Pascal Brun, chef för hållbarhet på H&M.

Från plagg till plagg

Det här är första gången som en så kallad plagg-till-plagg-maskin visas upp i en klädesbutik. H&M välkomnar nu kunder att komma förbi och titta på den container-stora maskinen och se hur den bryter ner gör om gamla plagg till nya.

Hms Looop

Looop i en av H&M:s butiker på Drottninggatan i Stockholm.

Plaggen tvättas, strimlas och spinns därefter till nytt gran som kan användas till det nya plagget. Maskinen, som kallas för Looop, adderar också små mängder material som kan behövas, men använder varken vatten eller kemikalier.  

Enligt H&M är Looop en del i en större satsning att bli ett cirkulärt bolag och att driva en klimatpositiv verksamhet.

– Vi söker hela tiden ny teknik och nya innovationer som kan transformera modeindustrin och minska behovet av att behöva gå till ursprungskällor för material, säger Pascal Brun.

Källa: H&M

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.