Sensorer sopsorterar

Gammal Färglad Elektronik På Hög

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd. 

– Vi välkomnar denna typ av teknik till återvinningsindustrin där vi länge haft utmaningar inom just industriell sortering där bland annat materialidentifikationen har spelat in som en utmaning, säger Alfred Kulle, affärsområdeschef Recycling på Norrvidinge.

Testa sensorer

Skåne har upprättat en testbädd där företag kan testa olika typer av sensorer för att identifiera återvinningsbart material i industriellt avfall. Testbädden är placerad på Norrvidinges miljöanläggningar där en sorteringsrobot kan utrustas med olika sonderingslösningar.

Bakom projektet står flera aktörer i Skåne som OP Teknik, Mobile Heights, Innovation Skåne och Invest in Skåne. Microsoft bidrar till projektet med 45 000 dollar, via fonden Community Environmental Empowerment. 

– Microsoft jobbar för att minska mängden avfall och skapa klimatsmarta lösningar för en hållbar utveckling i Skåne och i världen. Vårt mål är att stötta samhällen i närheten av våra datacenter att uppnå sina hållbarhetsmål och vi tror att tekniska lösningar kan skapa nya möjligheter att bidra till en mer cirkulär ekonomi, säger Holly Beale, ansvarig för Community Environmental Sustainability på Microsoft.

Källa: Innovation Skåne

16 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng