Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Malmös hållbara väg

öresundsbron.jpg

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

– Vi har satsat mycket på att energieffektivisera våra servrar och upphandla energieffektiva it-produkter och det ser ut som att vi kommer att klara vårt mål med att sänka vår energiförbrukning kopplad till vår it-användning med 30 procent under en tioårsperiod, säger Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it på Malmö stad.

Malmö stad deltar i en EU-satsning där alla städer som ingår har som mål att sänka sina klimatavtryck, genom att effektivisera sin it-drift och it-användning.

Dessutom deltar staden Malmö som observatörer i den europiska satsningen Make ICT Fair, som ska ta fram konkreta förslag på krav på cirkulära produkter för it-tillverkare. Och lokalt ingår Malmö även i Cirkulära Skåne, där representanter från några skånska kommuner diskuterar cirkulär it-upphandling.

Vi kan ofta agera direkt.

Cirkulära resultat

I slutet av förra året genomförde Malmö stad en satsning inom cirkulär it och över 7 500 produkter samlades in i ett återtag, varav cirka 4 500 datorer från kommunens personal. Det totala resultatet visar att Malmö sparade in drygt 500 ton koldioxid.

– Det är verkligen superbra att få dessa siffror svart på vitt så att alla våra medarbetare får veta att produkterna inte bara är skräp utan att ett återtag faktiskt gör nytta. I förlängningen leder det dessutom till besparingar, eftersom vi blir mer noggranna i våra upphandlingar och vi är mer måna om produkterna som används inom kommunen. Det är otroligt värdefullt, säger Josefin Levander.

Hållbarhetsforumet

Tillsammans med Atea driver Malmö stad ett forum där ständiga diskussioner om it-upphandlingar av olika slag förs. Hållbarhetsforumet samordnas av Josefin Levander och från kommunen ingår också en it-expert, två hållbarhetskoordinatorer och chefen för it-upphandlingar.

Just nu kretsar diskussionerna mycket kring möjligheten att köpa in hållbarhetsmärkta mobiler samt hur kommunen ska kunna minska sina utskrifter.

En förutsättning för att arbetet ska fungera är att det finns stöd från både högsta politiska nivån och kommunens ledning att prioritera hållbarhetsfrågor.

levander proffe.jpg

– En fördel med den representation vi har i hållbarhetsforumet är att vi i gruppen har mandat att genomföra de åtgärder eller förändringar som vi kommer överens om. Det gör att det inte bara är ett diskussionsforum, utan även kan leda till beslut. Ibland behöver vi förankra i chefsled, till exempel om vi behöver budget för en aktivitet, men vi kan ofta agera direkt.

Hur ser framtiden ut?

– Vi kommer att fortsätta att driva dialoger om cirkulär it och hållbar tillverkning av it-produkter, i alla de forumen vi är med i. Vi vill dels få bättre koll på vad som händer med alla produkter vi har inom vår kommun bland våra 26 000 anställda och samla in olika typer av data och dels fortsätta jobba tillsammans med alla våra förvaltningar för att skapa bra och smarta rutiner i vårt återtagsarbete.

Tre hållbarhetstips från Josefin Levander

  • Involvera hela organisationen från ledning och ner i kedjan.
  • Ta hjälp av olika kompetenser.
  • Samarbeta med andra kommuner.

23 april 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Malmö stad

Rekommenderad läsning

Ung Grabb Med Vr Glasögon Tittar Uppåt Mot Rosa Bakgrund

Malmö digg-certar skolor

19 apr 2021 digit

Malmö skattar skolornas digitala utveckling, både som ett stöd för skolorna och även för att driva på utvecklingen. Verktyget bygger på ett europeiskt samarbete och Malmö stad är drivande i Sverige.

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.