AI för klimatet

klimat-demonstration-skylt.jpg

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

– Tillämpningar av AI har redan nu stor betydelse inom många områden, men när det gäller klimatet har genomslaget varit begränsat i förhållande till potentialen. Syftet med satsningen är att öka användningen av AI för att ge en kraftfull påverkan så snabbt som möjligt, säger Daniel Rencrantz, enhetschef för Innovationsledning på Vinnova.

90 miljoner 

Vinnova och Formas ser ett antal potentiella användningsområden. Ett område är AI byggt på satellitdata som kan upptäcka skogsskövlingar i exempelvis Amazonas, ett annat område är AI som använder data från uppkopplade mätare och därmed förutser städers energibehov. Industriella processer, samhällsskydd och ekosystem i naturen är tre ytterligare användningsområden. Både företag och offentlig sektor får ansöka om att delta i projekten. 

– Utlysningen är öppen för förslag inom alla områden där projektens möjlighet att leda till betydande utsläppsminskningar, eller till viktiga samhällsanpassningar för att klara klimatförändringarna är en viktig del vid bedömningen, säger Mattias Blomberg, koordinator för innovation på Formas.

Satsningen är en del av det nationella forskningsprogrammet om klimat. Tillsammans spenderar Vinnova och Formas 90 miljoner fördelat över två ansökningstillfällen och i april öppnar första ansökningsomgången.

Källa: Vinnova

24 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng