Mot hållbar e-handel

färgglada shoppingkassar.jpg

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

– En viktig förändring med e-handeln är att privatpersoner blir en direkt aktör i godstransport-systemet. Som e-handelskunder kan de välja hur och var varorna ska levereras, och hur snabbt det ska gå. Samtidigt har kunderna ofta väldigt begränsade möjligheter att avgöra vilka miljöeffekter olika leveransalternativ får, säger Camilla Hållén, projektledare vid Trafikanalys.

Fyrfaldig ökning

Trafikanalys har fått i uppdrag av regeringen att analysera de transporter som genereras av e-handeln. E-handeln har ökat fyrfaldigt de senaste tio åren samtidigt som Sverige har ett mål om minskade klimatutsläpp för transportsektorn.

I ljuset av det föreslår Trafikanalys olika åtgärder som regeringen kan ta ställning till, och hur man i så fall skulle kunna ställa krav på dessa. Bland annat om det förvalda transportalternativet när du e-handlar ska vara det mest miljövänliga samtidigt som du får information om vilket alternativ som är det mest miljövänliga.

Färdplan föreslås

Trafikanalys föreslår också att regeringen bör överväga att ge Konsumentverket i uppdrag om att tillhandahålla information om hur man kan e-handla mer hållbart, samt huruvida man borde ta fram en färdplan såsom man gjort för initiativet Fossilfritt Sverige.

– Tanken är att staten tar initiativ till en färdplan, men att e-handelsbranschen och paketdistributörer bjuds in för att arbeta fram planen och som de sedan gemensamt kan stå bakom och genomföra, säger Camilla Hållén.

Källa: Trafikanalys

3 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng