Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Robotens ögon

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Text elisabeth nore Foto Adobestock 24 september 2020 digit

Robot Ögon 960640

Forskaren Da Sun, som har tagit fram tekniken, har som mål att robotarna även ska kunna uppfatta omgivningen.

– Teknologin ger robotarna ögon som låter dem identifiera hela världen, omgivningen och deras uppgifter, säger Da Sun, forskare vid Örebro universitet.

Med den nya tekniken kan operatören styra flera robotarmar för att utföra uppgifter under vatten och enligt Saab Dynamics är det en lösning som har stor nytta inom olje- och gasindustrin.

– Vi hoppas kunna starta ett djupare samarbete mellan oss och Örebro universitet. Det finns väldigt mycket intressant teknik som har stark koppling till våra produkter, säger Jimmy Jonsson, bildbehandlingsexpert och innovationsledare vid Saab Dynamics innovationskontor.

Undervattensrobotar används bland annat av branscherna gas, olja och telekommunikation. De är också viktiga i vattenområden som inte får förorenas, som vattentankar och marina miljöer.

Projektet Autodive är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och Saab Dynamics.

Källa: Örebro universitet

Senaste nytt

Premiär för Amazon

28 oktober 2020

Idag, den 28 oktober, slog Amazon upp dörrarna till sin svenska e-handel. Sajten har dock haft problem med det svenska språket och kritiken låter inte vänta på sig.

Nätfiske med Teams

28 oktober 2020

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

3D-printad tunga

27 oktober 2020

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.

AI för bra kläder

27 oktober 2020

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten.