Musks robotkirurg

Brain Chip

Elon Musks bolag Neuralink planerar att ge ryggmärgsskadade ett rörligt liv, via ett inopererat gränssnitt i hjärnan. Nyligen opererade Neuralinks robot in gränssnittet i en gris och nu finns det bilder och information om roboten. 

Nyligen presenterade Elon Musk det senaste om gränsnittet Link som ska opereras in i hjärnan för att via tankar kunna kommunicera med en dator. Enheten är ungefär lika stor som ett mynt och fångar upp signaler från hjärnan via 1 024 olika elektroder. Elon Musk förklarar det som en Fitbit i huvudet.

Nu har Link opererats in i en gris och därigenom går det att observera djurets hjärnaktiviteter.

Operationen på grisen, vid namn Gertrude, genomfördes av en robot som byggts av Woke Studios. Tidigare har det varit relativt tyst om roboten, men nu finns bilder och en del ny information. 

Futuristisk och behaglig

Robotwokestudios Redigerad

Roboten ska upplevas futuristisk men inte obehaglig.

Roboten som genomför operationerna är drygt 2 meter hög och använder sig av fem flexibla axlar. Operationen ska varken skada hjärnan eller blodkärl men det blir ett mindre ärr. I dagsläget tar operationen flera timmar. 

Elon Musk menar att hans bolag Neuralink kommer att kunna hjälpa personer med neurologiska sjukdomar och att ge till exempel ryggmärgsskadade möjlighet att kunna gå och röra sig.

Försök på människor kommer att starta tidigast 2021.

Källa: Business Insider, Feber

14 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng