Pandemin gynnar bitcoin

En Bitcoin Som Suddas Ut Och Blir Ettor Och Nollor
Ekonomiska kriser triggar intresset för bitcoin och det gäller inte minst i den situation världen är i just nu med en pandemi. Det visar en ny studie från KTH.

– Nationer i ekonomiskt fall med inflationskriser kan bli mer intresserade av kryptovalutor. Det har hänt förr och kan hända igen som en följd av coronakrisen, säger Ed Saiedi, forskare i industriell ekonomi vid KTH och en av personerna bakom bakom studien Global drivers of cryptocurrency infrastructure adoption.

Rätt förutsättningar

Hur stor bitcoinhandelns spridning och användning i olika länder är beror på utbyggnaden av nät och it-infrastruktur. Andra aspekter handlar alltså även om inflationskriser och svaga nationella valutor samt misstro mot bankväsendet och hur stor ett lands penningtvättsverksamhet är.

I studien tog Ed Saiedi och hans kollegor hänsyn till framförallt två faktorer. För det första, så kallad bitnode-aktivitet, det vill säga hur mycket datorkraft hos både privatpersoner och företag som ställs till förfogande för att bryta bitcoins. För det andra, hur många detaljhandlare som accepterar bitcoins som betalningsmedel.  

Fynd från studien

Användningen av bitcoin för inköp är den störst i Nordamerika, centrala och södra Europa, Baltikum och Australien. Däremot är det it-tekniska stödet för bitcoin-nätverket som störst ibland annat Skandinavien, Baltikum, och Västeuropa.

Det finns inga siffror på i vilken omfattning svenskar betalar med bicoin för inköp, till stor del för att mycket av handeln sker dolt. På en sajt som listar butiker och försäljningsplatser som accepterar bitcoins syns ett 40-tal handlare.

Med dessa variabler tillsammans med ett antal andra, kunde forskarna komma fram till att bitcoin kan få ett uppsving i ekonomiska kriser, inte minst de inflationskriser som spås till följd av pandemin.  

– Vår studie visar att höga inflationsnivåer, över 20 procent, i nationella valutor kan öka användningen av bitcoin, precis som det har gjort tidigare i Venezuela och Iran, och en ekonomisk kris till följd av coronapademin kan mycket väl få dessa följder i vissa länder, säger Ed Saiedi.

Hälften av transaktioner illegala

Ed Saiedi menar dock att det fortfarande finns stora hinder innan det blir en bred spridning av bitcoinanvändning, trots ett läge med ekonomiska kriser till följd av coronapandemin.

Detta delvis på grund av att bitcoins ofta misstänkliggörs för att framförallt vara en valuta som kriminella nätverk använder sig av. Bitcoins har helt enkelt inte så bra rykte.

Nyligen publicerades en undersökning som visade att så mycket som 50 procent av transaktionerna kan vara illegala, och framförallt i länder med rättsväsende som exempelvis har en stark brottsbekämpning mot narkotika på gatan. Där kan brottslingar istället välja att flytta verksamheten till nätet, vilket kan öka användningen av bitcoins.

Källa: KTH

8 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT