Halverad bitcoin

Två Citronhalvor

Under maj halverades bitcoinbelöningen för den som lägger till ett nytt block i kedjan. Hur det kommer att påverka kryptovalutans värde återstår att se.

– Incitamentet är mindre för de som bryter bitcoins. Dessa personer kommer troligen att skifta till bryta mer lönsamma kryptovalutor, säger Stephen Innes på finansförvaltningsbolaget AXI Corp.

Bitcoins som betalning

Nya bitcoins skapas när ett block läggs till och öppnas upp i bitcoins blockkedja, vilket är nödvändigt för att en bitcointransaktion ska kunna äga rum. För att öppna ett block krävs det ett sorts matematiskt bevis vilket kräver en oerhörd datorkraft att räkna ut.

Och incitamentet för att försöka göra det är en betalning i just bitcoins.

Tidigare låg denna belöning på 12,5 bitcoins, men är nu alltså havlerad till 6,25 bitcoins. Det här är den tredje halveringen hittills. Den första ägde rum i november 2012, den andra i juli 2016. Den fjärde är satt till den 9/5 2024.

En del experter menar att marknaden redan har tagit denna halvering i beaktning och att det därför inte kommer att påverka värdet av sig självt, medan andra menar att det på sikt kommer få varje mynt att öka i värde på grund av att tillgången minskar.

Källa: BBC, Bitcoinblockhalf

14 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng