Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Retorikträna i VR

Retorik Vr Scen

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

De studerande kan utveckla sin retorik och jobba med rädslan, som många har för att prata i större forum. Då det verkligen känns som att du pratar för en grupp så lär du känna dig själv under tiden. I slutet är tanken att de studerande utvecklats så mycket att de kan prata live inför en grupp personer, säger Hans Sundström, verksamhetsutvecklare på Påhlmans Handelsinstitut.

Påhlmans handelsinstitut, en del av Medborgarskolan, har satt igång ett pilotprojekt baserat på virtual reality till sin eftergymnasiala retorikutbildning. Först och främst lär sig eleverna retorik på distans, men sedan får de komma till skolan för att träffa kursledaren och praktisera i VR fullt ut.

Verktyget är uppbyggt så att du kan få vissa applåder om det går bra, sedan prova igen och se om det blir mer applåder. De studerande kan även träna på intima eller jobbiga samtal. Det finns hela tiden en progression i förbättringen för den enskilde, vilket vi hoppas ska utveckla självförtroende och färdigheter.

Studenterna kan alltså öva på momentet för att till slut förhoppningsvis ha utvecklats. Den här nya sortens läromedel är en följd av samhällets ökande digitalisering där vi ser att vi kan göra utbildningen bättre och mer tillgänglig. Möjligheterna är nästintill oändliga.

Även för gymnasiet

Den eftergymnasiala utbildningen kommer utgå från boken Våga föra din talan och de första studerande börjar i höst. Efter att piloten körts ett halvår kommer man utvärdera hur det har funkat, och om det går att förbättra något.

Hans Sundström

Hans Sundström på Påhlmans Handelsinstitut.

Från början var tanken att VR-seten endast var ämnade för dessa vuxenstudier, men nu lutar det åt att användningen även kommer breddas till gymnasieelever som studerar retorik på Medborgarskolan.

Om en gymnasieelev har F i retorik är tanken att vi med VR ska kunna få upp dem till åtminstone E, med andra ord godkänt. Vi ska kunna använda utrustningen för att kunna påvisa att de uppfyller vissa färdigheter i att tala rätt och inför grupp.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?

Jag ser framför mig en sändning där flera personer kan mötas i samma arena virtuellt. Men det är längre fram i tiden.

Jag tror också på att vi med en ännu mer omfattande mjukvara kan få in fler tjänster i det här. Det behöver inte nödvändigtvis vara svenska som de studerande lär sig i VR, utan kanske något helt annat. Vi får se vart det tar vägen, men möjligheterna är nästintill oändliga, säger Hans Sundström.

10 augusti 2020 Uppdaterad 27 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Vr Skola Kungsbacka Eskilstuna

VR tar skolan till hemmasittare

4 maj 2021 digit

Elever med psykisk ohälsa, eller har andra skäl, kan via VR få tillgång till undervisningen och en ökad känsla av närvaro på egna villkor. Både Kungsbacka och Eskilstuna kommun testar just nu att införa tekniken för att stötta elevhälsan. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.