Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Många väntar nu på att deras traditionella servrar med tre eller fem års support ska gå ut, och därefter kommer allt fler gå mot den här typen av lösning. Tiden för licenser och supportavtal går mot sitt slut, säger Maciej Halfar, Server specialist på Dell Technologies Sverige.

Poweredge MX är certifierad med VMware Cloud Foundation som gör det möjligt att koppla ihop det publika molnet med on-prem it i det egna datacentret. Därmed går det lätt att flytta arbetslaster som exempelvis databaser, VDI-lösningar och dataanalyser mellan publikt och privat.

Att Poweredge MX klarar traditionella laster väl är ingen överraskning men den är även fullt optimerad för mjukvarudefinierade sådana vilket är dit marknaden är på väg. Mjukvaran är det som styr därför att det inte går att förutspå ditt resursbehov om två eller tre år. Du behöver flexibiliteten som uppnås med denna typ av lösning.

En nyhet med modulservrar, jämfört med bladservrar som tidigare var standard, är att man här stoppar in olika nätverksmoduler direkt i serverchassit. Men det finns inget bakplan eller mellanplan, allt direktkopplas mot servrarnas nätverkskort och allt är utbytbart för att garantera lång livstid.

De här maskinerna drar mindre ström och all administrering sköts från ett ställe, nämligen boxen som är Poweredge MX. Det förenklar både hantering och att skala upp eller ner lagringsbehovet. Till och med fysisk nätverkshantering kan automatiseras via VMware vCenter med hjälp av Smart Fabric Services som är samutvecklat av PowerEdge-teamet och VMware.

Bred målgrupp

Nätverks- och hastighetsmässigt baseras Poweredge på 100 Gigabit-standarden. Med Dells modulära chassin har varje server, oavsett vilket chassi den sitter i, direktkontakt via en och samma switch utan de fördröjningar som de traditionella bladsystemen belastas med där alla pratar via aggregerade switchar med förlängningsmoduler. Det gör att hastigheten inte påverkas oavsett om det är 1 server eller 80 vilket ska passa bra för till exempel mjukvarudefinierad lagring som VSAN.

Du kan använda din MX under lång tid framöver.

Målgruppen är egentligen alla företag och organisationer som tittar på någon form av mjukvarudefinierat datacenter.

För organisationer som kommer växa framöver är MX ett bra val. Om det är viktigt att få mjukvarufördelar som enkel administration och skalbarhet, samt om du ser fördelar med molnlösningar, exempelvis Azure och AWS, så är MX ett smörgåsbord.

Vilka är nackdelarna?

Initialkostnaden är lite högre än på traditionella servrar. Så om din organisation inte kommer växa och er data inte förändras speciellt mycket behöver inte MX-plattformen nödvändigtvis vara en prioritet.

Hur ser framtiden för Poweredge MX ut?

Det är betydligt mer flexibelt att köra mjukvarudefinierat vilket också är anledningen till att vi går mot det. Du låser inte fast dig någonstans, utan kan använda din MX under mycket lång tid framöver, så därför tror jag att framtiden ser god ut.

6 juli 2020 Uppdaterad 20 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Skog Träd Dell
video
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Intel Lagring
video
ett samarbete med intel

Lagring når nya höjder

22 dec 2020 digit

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.