Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Dell och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Flexibel med Poweredge

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 6 juli 2020 digit

Många väntar nu på att deras traditionella servrar med tre eller fem års support ska gå ut, och därefter kommer allt fler gå mot den här typen av lösning. Tiden för licenser och supportavtal går mot sitt slut, säger Maciej Halfar, Server specialist på Dell Technologies Sverige.

Poweredge MX är certifierad med VMware Cloud Foundation som gör det möjligt att koppla ihop det publika molnet med on-prem it i det egna datacentret. Därmed går det lätt att flytta arbetslaster som exempelvis databaser, VDI-lösningar och dataanalyser mellan publikt och privat.

Att Poweredge MX klarar traditionella laster väl är ingen överraskning men den är även fullt optimerad för mjukvarudefinierade sådana vilket är dit marknaden är på väg. Mjukvaran är det som styr därför att det inte går att förutspå ditt resursbehov om två eller tre år. Du behöver flexibiliteten som uppnås med denna typ av lösning.

En nyhet med modulservrar, jämfört med bladservrar som tidigare var standard, är att man här stoppar in olika nätverksmoduler direkt i serverchassit. Men det finns inget bakplan eller mellanplan, allt direktkopplas mot servrarnas nätverkskort och allt är utbytbart för att garantera lång livstid.

De här maskinerna drar mindre ström och all administrering sköts från ett ställe, nämligen boxen som är Poweredge MX. Det förenklar både hantering och att skala upp eller ner lagringsbehovet. Till och med fysisk nätverkshantering kan automatiseras via VMware vCenter med hjälp av Smart Fabric Services som är samutvecklat av PowerEdge-teamet och VMware.

Bred målgrupp

Nätverks- och hastighetsmässigt baseras Poweredge på 100 Gigabit-standarden. Med Dells modulära chassin har varje server, oavsett vilket chassi den sitter i, direktkontakt via en och samma switch utan de fördröjningar som de traditionella bladsystemen belastas med där alla pratar via aggregerade switchar med förlängningsmoduler. Det gör att hastigheten inte påverkas oavsett om det är 1 server eller 80 vilket ska passa bra för till exempel mjukvarudefinierad lagring som VSAN.

Du kan använda din MX under lång tid framöver.

Målgruppen är egentligen alla företag och organisationer som tittar på någon form av mjukvarudefinierat datacenter.

För organisationer som kommer växa framöver är MX ett bra val. Om det är viktigt att få mjukvarufördelar som enkel administration och skalbarhet, samt om du ser fördelar med molnlösningar, exempelvis Azure och AWS, så är MX ett smörgåsbord.

Vilka är nackdelarna?

Initialkostnaden är lite högre än på traditionella servrar. Så om din organisation inte kommer växa och er data inte förändras speciellt mycket behöver inte MX-plattformen nödvändigtvis vara en prioritet.

Hur ser framtiden för Poweredge MX ut?

Det är betydligt mer flexibelt att köra mjukvarudefinierat vilket också är anledningen till att vi går mot det. Du låser inte fast dig någonstans, utan kan använda din MX under mycket lång tid framöver, så därför tror jag att framtiden ser god ut.

Rekommenderad läsning

Intel Lagring
video
ett samarbete med intel

Lagring når nya höjder

22 dec 2020 digit

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

Aws Säkert Moln Clearstart
video
Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

23 okt 2020 digit

AWS Clearstart gör att offentlig sektor kan gå in i molnet, utan frågetecken kring Cloud Act eller andra lagar. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.