Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

– Enklare administration, tillsammans med flexibla och säkra möjligheter att automatisera förvaltningen och snabbt utveckla den digitala servicen till invånarna är några skäl till att Karlshamns kommun valt vår plattform för wifi 6, säger Marcus Bäckrud, Sverigechef på Aruba, som är ett bolag inom HPE.

Inte konkurrenter

Utöver utbyggnad av wifi 6 i inomhusmiljöer erbjuder Karlshamn sina invånare wifi i offentliga miljöer. För Marcus Bäckrud är det ett bra exempel på att wifi 6 och 5G inte är konkurrerande infrastrukturer, utan kompletterar varandra.

– Som 4G idag täcker 5G stora areor publik trafik. Med Aruba wifi 6 kan Karlshamn erbjuda sina invånare en utvecklad upplevelse utan krav på dyra abonnemang eller 5G-kompatibla telefoner. Det är en fråga om tillgänglighet för alla oavsett plånbok. Det handlar också om integritet och vem som äger informationen i nätet. I 5G-nät ägs den av operatören.

– Ur vårt perspektiv är 5G och wifi 6 två tekniker som möter olika behov men samtidigt möjliggör ökade synergier, och vi bygger in visibilitet för 5G i våra verktyg. Vi ser fortsatt wifi som den primära tekniken långsiktigt för inomhus och projektmiljöer. Idag skapar Aruba Slice och Air Pass överlämningen av applikationer mellan wifi 6 och 5G med säkerställd kvalitet och säkerhet.

Ett annat exempel är NCC som använder Aruba på sina samtliga 600 projektplatser. NCC har stort behov av snabb driftsättning, och säker uppkoppling för anställda och underkonsulter i projekt som varierar i storlek där  realtidsbearbetning och analys av information på plats måste fungera.

Eniga analytiker

Marcus Hpe Proffe

Karlshamns kommun och NCC är i gott sällskap med företag, förvaltning, och institutioner i hela världen. Aruba wifi 6 är en plattform utvecklad för alla typer av organisationer, oavsett storlek, geografisk spridning, eller driftmiljö i sitt datacenter eller i molnet.

– Utvecklingen inom de flesta branscher, från vård till industrin, ställer allt högre krav på AI, AR, och edge computing med databehandling i realtid. Det ökar kraven på stabilt wifi. Vi känner oss väldigt trygga med vårt erbjudande, och analytikerna från bland annat IDC, Gartner, och Forrester är eniga om att det här är den bästa plattformen, säger Marcus Bäckrud.

Dessutom lanseras nu Aruba ESP, Edge Services Platform, en AI-driven molnbaserad plattform, som bland annat förutser och löser problem i alla delar av nätverket. Den automatiserade, samlade plattformen är utvecklad för analys av ostrukturerad data vid nätverkets kant.

12 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjölddigitFoto adobestock, hpe

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng