Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Surface ökar hållbarheten

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 3 april 2020 digit

 Det finns en stor möjlighet för oss att påverka vår omvärld genom den hårdvara vi väljer. Både användare och inköpare har koll på många delar rörande olika sorters datorer, som processorer eller grafikkort, men sällan alla skillnader i miljöpåverkan, säger Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Dessutom har bolaget som mål att till 2050 minska sina utsläpp med lika mycket som man har genererat sedan grundandet 1975.

För att ha koll på hur mycket koldioxidutsläpp Microsoft genererar har varje Surface-enhet en egen ekorapport som räknar ut hur mycket växthusgaser som genererats från datorn, hur den tillverkats, transporterats och paketerats. Den här ekoprofilen ligger offentlig på nätet, vilket gör det lätt för inköpare att ta del av informationen.

 När datorn har gjort sitt hos sin första användare kan den byggas om och ge ett nytt andra liv på till exempel skolor. När den är helt slut garanterar Microsoft att 95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

Smart batteriladdning

En annan del handlar om själva användningen där alla Surface-enheter är designade för att spara energi. Oavsett om enheten är av, i viloläge eller påslagen har den optimerats för att dra så lite energi som möjligt. Det finns även en form av smarthet i Microsofts batteriladdning, som gör att det håller längre. 

– Först blev många förvånade när de stoppade i laddsladden och märkte att laptopen inte alltid laddas direkt, men nu tycker alla jag pratat med att det är superbra. Man kan säga att datorn tränar batteriet för sina användare. Om du alltid laddar vid till exempel 40 procent, så tömmer datorn batteriet på en viss mängd först, för att sedan fylla på och därmed optimeras batteriets livslängd.

helena-kappen-microsoft.jpg

Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Billig kemikalieskatt

I Sverige har vi en kemikalieskatt som baseras på hur farligt material din dator innehåller, det vill säga ju mindre farligt material i datorn, desto mindre skatt betalar du. Även här vill Microsoft vara ett föredöme i branschen. Vid köp av till exempel en Surface Go betalar du sju kronor i kemikalieskatt och för en Surface Pro 7 är skatten 14 kronor.

– De här siffrorna är jämförelsevis väldigt låga, men syns aldrig i produktbeskrivningar och vi vill gärna öka kunskapen hos allmänheten. Våra kunder blir alltmer miljömedvetna och vi ser en ökad efterfrågan på hållbarhet, dock handlar det sällan om valet av datorer. Men det är faktiskt så att ditt val av enhet har potential att göra en stor skillnad för miljön, säger Helena Kappen.

Rekommenderad läsning

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

färgglatt godis.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

MS bjuder på O365

25 mar 2020 digit

Antalet hemmajobbare i Sverige har fullkomligt exploderat i takt med coronavirusets utbredning. För att underlätta för all verksamhet erbjuder nu Microsoft kostnadsfri användning av Officepaket och därmed kan Teams bli navet för allt arbete på distans.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

Dödskalleapa
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP räddar regnskog

20 maj 2020 digit

Amazonas regnskog och Kinas statsägda skog får nu stöd av HP. Under fem år kommer bolaget att vara med och bidra till en återställning av regnskogen och ett hållbart skogsbruk.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Dell Screens 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells öppna skärmar

9 jun 2020 digit

När Dell Technologies utvecklar skärmar ligger fokus på att garantera hög kvalitet, öppen standard och hållbarhet. Dessutom, skulle något gå sönder skickas en ny skärm dagen efter. 

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Gammal Färglad Elektronik På Hög

Sensorer sopsorterar

16 sep 2020 digit

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd. 

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.