Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

MS bjuder på O365

Antalet hemmajobbare i Sverige har fullkomligt exploderat i takt med coronavirusets utbredning. För att underlätta för all verksamhet erbjuder nu Microsoft kostnadsfri användning av Officepaket och därmed kan Teams bli navet för allt arbete på distans.

– Det är sanslösa tider, som ingen av oss har varit med om tidigare, och vi på Microsoft vill hjälpa till med det vi är duktiga på genom att erbjuda vårt webbaserade Office 365 kostnadsfritt under sex månader, säger Henrik Byström, affärsområdeschef Modern Workplace och Microsoft 365 på Microsoft Sverige.

Sex månader kostnadsfritt

För att underlätta för alla personer som numera arbetar hemifrån ger Microsoft fri tillgång Office 365 E1, det vill säga alla webbaserade Office-appar och företagstjänster, i sex månader för alla som inte har haft tjänsterna sedan tidigare.

Det är alltså en betydlig förlängning av de 30 dagar fri användning, som Microsoft tidigare har erbjudit. Vill man av olika anledningar inte fortsätta med tjänsterna efter sex månader avslutar man abonnemanget.

I slutändan handlar det inte om var man är utan vad man gör.

– Det är ett beslut som måste förankras hos it-ansvariga på respektive arbetsplats eller skola. Därefter tar it-avdelningen kontakt med sin leverantör, som kan svara på frågor och hjälpa till att sätta upp en miljö för användarna. När allt är klart får användarna en engångskod och kan börja använda tjänsterna i Office-paketet. 

Teams är navet

För de som behöver support eller tips har både Microsoft och bolagets partners en hel del bloggposter och manualer som kan vara en hjälp på vägen. De handlar om allt från hur man sätter upp ett möte i Teams till hur man använder Microsofts digitala whiteboard på bästa sätt.

– Teams-appen kommer att bli det naturliga navet i distansarbetet. Här kan du chatta, ha videomöten och vanliga möten och även dela dokument på ett säkert sätt.

Hur säkerställer ni att plattformen fungerar med alla nya användare?

henrik byström proffe2.jpg

Henrik Byström, affärsområdeschef Modern Workplace och Microsoft 365 på Microsoft Sverige.

–Vi har under en kort tid fått ett otroligt stort inflöde av nya användare så för att säkerställa att allt fungerar och spara bandbredd, har vi trimmat kvalitén på bilderna i videomöten och har även skruvat på andra tekniska delar. Men vi lär oss för varje dag hur vi ska anpassa tjänsterna för att möta alla våra nya användare i hela världen.

Det nya arbetslivet

Henrik Byström betonar att Microsoft i många år har talat om det nya arbetslivet, som innebär möjligheten att varva sin ordinarie arbetsplats med att till exempel jobba hemifrån, beroende på var man är mest effektiv.

I rådande situation är det alltså i första hand i hemmet som många av oss kommer att ha våra arbetsplatser.

– Det är klart att alla antagligen inte kommer att kunna vara 100-procentigt effektiva från dag ett. De flesta av oss är vana av att träffa kollegor och förknippar sin arbetsplats med jobb och sitt hem med fritid. På sikt tror vi på Microsoft att det snarare kan bli tvärtom. I slutändan handlar det inte om var man är utan vad man gör.

Henrik Byströms tips till hemmajobbare

  • Gå upp och klä dig som om du skulle gå till jobbet. Boka gärna en virtuell morgonfika med ditt team eller dina kollegor.
  • Variera din arbetsställning och ta mikropauser. Har du möjlighet att ta möten på språng så tajma in dem när du tar en promenad.
  • Använd videofunktionen i mötet när det är möjligt. Att se andra människor är viktigt när man sitter ensam och arbetar.
  • Underskatta inte att distansarbete kan vara ovant för en del. Försök vara tillgänglig för videomöten och boka fikamöten tillsammans med dina medarbetare.
  • Ta vara på gratistiden du får när du slipper att pendla till och från jobbet.
  • Det finns mycket man kan göra för att engagera sin organisation. Microsoft har skapat en intern kampanj #MyHomeOffice där medarbetare delar med sig av bilder hur och var de jobbar och även ger tips kopplat till distansarbete.

25 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Microsoft, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng