Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

– Vi har under de senaste två åren haft stort fokus på att få kontroll på data och skapa underlag som kan användas för att fatta beslut i organisationen som i sin tur ska leda till ökad lönsamhet och nöjdare kunder, säger Johan Petersson, CIO AJ, Produkter.

AJ Produkter säljer produkter till framförallt kontor, lager och industri och har verksamhet i 14 länder. Företaget är ett traditionellt katalogföretag men håller på att gå över till digital försäljning med e-handel och effektiva logistiklösningar.

Mycket av arbetet handlar om att förstå hur kunder reagerar på bolagets kampanjer, vilka kundsegment som växer eller minskar, hur sortimentet kan delas upp beroende på hur marknaden ser ut i de 14 länder som bolaget finns representerat i.

Vi har en mycket större insikt i vår affär.

– Här gäller det att skapa en kultur av att hela organisationen ska vara datadriven. Vi är ett bolag med en hög grad av entreprenörsanda och med ett datadrivet arbetssätt vill vi skapa förutsättningar för våra dotterbolag att växa och att vara lönsamma.

Agilt arbetsätt

Traditionellt kan det vara långa ledtider vid insamling av data och det kan dröja innan användaren får ut något värde av analysen. För att påskynda processen och upprätthålla en datadriven företagskultur arbetar därför Johan Petersson och hans medarbetare med agila processer och korta sprintar. Det handlar bland annat om att strukturera och samla in data och bygga modeller som representerar AJ:s processer. 

Data kan kombineras från olika processer för att kunna se samband och dra slutsatser som inte varit möjliga tidigare. Den snabbare utvecklingstakten blir möjlig genom ett tekniskt ramverk för automatiserad utveckling av datalagerintegrationer.

aj petersson proffe.png

Johan Petersson, CIO AJ Produkter.

– Vi har använt Power BI för att skapa ett bibliotek med exempel där olika dataobjekten visualiseras på ett bra sätt. Vi jobbar nu vidare med att öka kompetensen hos användarna att analysera och vi på tekniksidan fortsätter att arbeta med automatisering.

Information där beslut fattas

Enligt Johan Petersson är fördelen med en förvaltningsmodell med processägarskap att det ger möjlighet att ta datadrivna beslut. Information finns helt enkelt tillgängligt där besluten ska fattas.

– Med insyn och kunskap om lönsamhet och omsättning kan försäljningsbolagen styra verksamheten mot sina uppsatta mål. Vi har förflyttats från en situation med övergripande reaktiva beslutsunderlag, till att nu kunna agera tidigare vid avvikelser och med en mycket större insikt i vår affär och samtidigt kan vi på ledningsnivå få en tydlighet i våra nyckeltal.  

27 april 2020 Uppdaterad 27 maj 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co om framtiden med Microsoft

10 maj 2021 digit

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

Ett Strukturerat Och Trevligt Skrivbord

Ökat tryck för AJ Produkter

3 maj 2021 digit

Med en utvecklad e-handel var AJ Produkter rustade för många av de förändringar som pandemin har fört med sig. En påtaglig effekt för bolaget är att flera it-projekt har påskyndats, bland annat molnbaserad telefoni som både ska avlasta säljare och kundservice och ge en bättre upplevelse för kunder.

Jobb Hemifran
video
ett samarbete med microsoft

Så säkrar Söderhamn

19 feb 2021 digit

När coronapandemin nådde Söderhamn valde många av de kommunanställda att arbeta på distans, vilket ställde nya krav på säker uppkoppling. En pilot av Windows Virtual Desktop innebar en betydligt enklare hantering för it.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.