Historiskt mobilras

mobilmarknad.jpg

Marknaden för mobiltelefoner hade under februari sin kraftigaste minskning i historien och försäljningen sjönk med 38 procent. Även AR och VR-marknaden hämmas på grund av coronaviruset. 

Strategy Analytics rapporterar att globala mobilleveranser minskade med 38 procent under februari 2020, jämfört med samma månad 2019. Det är den kraftigaste minskningen i mobilens historia. I februari 2019 skeppades det 99 miljoner enheter, i år landade siffran på 61 miljoner.

– Både utbud och efterfrågan på mobiltelefoner sjönk i Asien, vilket drog ned antalet leveranser till resten av världen. Vissa asiatiska fabriker kunde inte tillverka telefoner samtidigt som konsumenter inte hade möjlighet eller ville gå till butiker och handla. Det är en period som telefonmarknaden kommer att vilja glömma, säger Neil Mawston på Strategy Analytics.

AR och VR ned 24 procent

Samtidigt rapporterar IDC att globala leveranser av AR och VR-headset kommer att minska med drygt 10 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året. Under andra kvartalet blir minskningen ännu större, vilket IDC uppskattar till 24 procent. Utvecklingen beror till största delen på att coronaviruset lett till störningar i både leveranskedjor och produktion.

– En stor del av leveranskedjan för AR och VR delas med både mobiler och datorer och samtliga står inför stora leveransbegränsningar. Det beror på att fabriker arbetar med lägre kapacitet vilket resulterat i komponentbrist.

– Viruset har dock fått motsatt effekt på efterfrågan, eftersom allt fler konsumenter och anställda stannar inomhus och letar efter AR- och VR-lösningar för underhållning eller nya sätt att samarbeta med kollegor, säger Jitesh Ubrani, research manager på IDC.

Analysföretaget tror att marknaden kan komma att öka igen under andra halvan av 2020 och därefter gå en ljus framtid till mötes. Mellan 2020 och 2024 spår man en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 81 procent vilket innebär 77 miljoner leveranser 2024.

Källa: IDC, Strategy Analytics

26 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng