Corona slår mot it

kinalampor.jpg

Coronaviruset drabbar den svenska it-branschen på många olika sätt, bland annat genom stora leveransproblem. Speciellt utsatt är mobilindustrin. 

– Vi ser en tydlig effekt av viruset. Företag får vara beredda på att beställningar kommer att ta längre tid än vanligt, säger Joakim Albelin, Kinachef för Business Sweden.

Förutom den mänskliga tragedin drabbar Corona även den svenska och globala it-marknaden. Bland annat inom mobilindustrin kan effekterna bli stora då den till stor del är beroende av Kina, både vad gäller tillverkning och komponenter.

Qualcomm, världens största tillverkare av mobila systemchip, varnar för att viruset kan få konsekvenser för smartphoneindustrin över hela världen.

– Det finns en tydlig oro kring vilka effekter coronaviruset kan få både när det gäller efterfrågan på telefoner och för leverantörerna, säger Qualcomms finanschef Akash Palkhiwala.

Apple har stängt både butiker och kontor i Kina och i deras fabriker är verksamheten begränsad, samtidigt som i stort sett all tillverkning av Iphone sker i landet.

– Man befarar att det blir leveransproblem längre fram, men det är lite olika beroende på transportsätt. Med båt finns det redan leveranser på väg och då uppstår problemen längre fram. Däremot när det gäller varor som skickas med flyg ser man tidigare risker, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

För svenska företag, som har delar av sin verksamhet i Kina, blir effekterna än större.

Enligt en undersökning svarar 90 procent av dessa bolag att viruset kommer drabba deras försäljning negativt det kommande halvåret. Ett exempel är Volvo Cars som har sin största marknad i Kina, där försäljningen i landet minskade med över 16 procent under januari i år.

Källa: DN, CNN, Sveriges Radio

14 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng