Datainsamling mot corona

en tysk flagga målad i målarfärg.jpg

I ett försök att minska spridningen av coronavirus har tyska hälsomyndigheten tagit hjälp av Deutsche Telekom. Genom att telekombolaget delar med sig av data om sina abonnenter hoppas nu myndigheten få kontroll på viruset.

– Datan kommer visa oss om rörelser i populationen på det stora hela har gått ner. Det är viktigt för att kunna ta reda på varför smittor stiger eller sjunker, säger Lothar Wieler, chef för Robert Koch Institute.

10 miljoner tyskar

För att hålla smittspridningen av coronaviruset nere har telekombolaget Deutsche Telekom lämnat ifrån sig anonymiserad data till den tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Institute, RKI. Myndigheten ska i sin tur följa hur medborgare rör sig för att på så sätt försöka förutspå spridningen av viruset.

Lothar Wieler och hans kollegor på RKI tror att uppemot 10 miljoner tyska kan bli smittade inom den närmaste månaden om folk fortsätter att röra sig lika mycket som de har gjort den senaste veckan.

Efterleva regler

Därför ska de nu använda data från 46 miljoner abonnenter. Enligt en talesperson från Deutsche Telekom har RKI fått tillgång till fem gigabyte anonym mobildata.

– Det här handlar om att följa om de åtgärder som regeringen sätter in är effektiva och efterlevs, säger Lothar Wieler.

I Österrike överför redan telekombolaget A1 data till den österrikiska regeringen och i Sydkorea använder man GPS-data från bland annat smartphones och bilar samtidigt som man tittar på bilder från övervakningskameror för att se att befolkningen följer de regler som har upprättats.

Källa: Tagesschau.de, Thelocal.de

20 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng