Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Gemensam it i Hälsingland

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

– Vi får helt andra muskler när sex kommuner med 132 000 invånare upphandlar tillsammans. När vi tecknar avtal idag får även kommuner med 10 000 invånare den högsta licensnivån, alla specialtjänster och lägre priser, säger Katarina Ahlström, it-strateg i Bollnäs kommun och tillsammans med kollegan Anders Natander, Söderhamns kommun, delaktiga i samarbetsprojektet IT Hälsingland.

För tre år sedan hade Nordanstig, Ljusdal, Hudiksvall, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn stora gemensamma utmaningar i form av dålig ekonomi, växande behov av digitalisering, problem med driftsäkerhet och redundans i befintliga system, samt svårigheter att rekrytera it-kompetens. Samtidigt har man styrkan att vara väl geografiskt samlade.

Anders Natander med vän_2.jpg

Katarina Ahlström och Anders Natander.

Sluta uppfinna hjulet

Kommuncheferna i Hälsingekommunerna fick i uppdrag av politiken att arbeta vidare med projektet, och utsåg en arbetsgrupp för att utreda möjligheterna med en gemensam it-organisation.

– Vi slutade uppfinna hjulet flera gånger och satsade på att ta fram ett antal gemensamma avtal. Vi presenterade också tanken med It Hälsingland för kommuncheferna, som såg de stora fördelarna och ville att vi skulle driva det vidare, säger Anders Natander.

Den förberedande inventeringen av behov och utmaningar i varje kommun och verksamhet tog ungefär ett år.

– Det var täta virtuella och fysiska möten mellan alla it-strateger, och tillsammans formulerade vi målbilder, och i nästa steg projektplaner, för de kommande två, tre och fem åren. Vi knöt också till oss en extern partner som tillförde ytterligare idéer om genomförandet, säger Katarina Ahlström.

Milstolpar på plats

Idag har IT Hälsingland nått flera milstolpar, bland annat med en gemensam plattform för e-tjänster, en för politisk ärendehantering, en molnbaserad växel och ett gemensamt avtal med Microsoft är på gång.

När vi jobbar som en organisation sparar vi också mycket arbetstid.

Med en virtuell, verksamhetsutvecklande it-organisation blir förutsättningarna för rekrytering och kostnader helt andra.

– Tidigare har vi inte kunnat erbjuda heltidstjänster, till exempel inom systemutveckling, för kommunerna var och en har inte haft det behovet. Nu har vi precis anställt en e-arkivarie tack vare vårt nya arbetssätt. När vi jobbar som en organisation sparar vi också mycket arbetstid. Det är den största ekonomiska vinsten så här långt, säger Katarina Ahlström.

Vad är ert råd till andra kommuner?

– Vi är ganska jämnstora och samarbetar på lika villkor kring inköp, avtal, och konsolidering. Den virtuella verksamhetsutvecklingen innebär en plattformsansvarig i en kommun, en telefoni-ansvarig i en annan, och så vidare. Det finns en ekonomiskförening som vi har möjlighet att använda som avtalspartner. Vi har tagit rätt steg på rätt sätt, säger Anders Natander.

Arbetsgruppen IT Hälsingland

Morgan Norell, Åsa Juhlén, Henrik Adestedt, Katarina Ahlström och Anders Natander är arbetsgruppen som utredde möjligheterna med en gemensam it-organisation.

23 mars 2020 Uppdaterad 4 december 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock, it hälsingland

Rekommenderad läsning

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Gul Sol Mot Gul Bakgrund

Smartare sol-el

26 aug 2020 digit

Det ska bli lättare att välja den bästa platsen för förnybara energikällor. Det hoppas forskaren Goran Milutinovic som utvecklat en ny och effektivare metod.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

Molnplugg i Gästrikland

1 jul 2020 digit

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.