Bättre luft i Europa

luft-kvävedioxid-europa.jpg

Innehåller modifierad Copernicus Sentinel data (2020), bearbetad av ESA.

Europeiska rymdorganisationen, ESA, kan nu påvisa att mängden kvävedioxid i luften har sjunkit kraftigt i Europa under de senaste månaderna. Allra störst skillnader går att se i norra Italien, vilket kan förklaras av att landet befinner sig i karantän.

– Även om det kan finnas små variationer i mätningarna på grund av molntäcke och förändrat väder, är vi mycket säkra på att minskningen av utsläpp som vi kan se sammanfaller med karantänen i Italien som orsakar mindre trafik och industriell verksamhet, säger Claus Zehner på ESA.

Det är satelliten Sentinel-5P, en del av Copernicus, Europas jordövervakningssystem, som gjort mätningarna. Sentinel-5P kan kartlägga ett gäng olika spårgaser såsom kvävedioxid, ozon, formaldehyd, svaveldioxid, metan, kolmonoxid och aerosoler, som alla har en påverkan på vår luft och därmed även vårt klimat och välbefinnande.

Sedan tidigare har ESA visat att mängden kvävedioxid i Kina har minskat kraftigt. Jämfört med mätningar den 1 till 20 januari med mätningar från 10 till 25 februari syns stora skillnader.

Gasen kvävedioxid kommer främst från bilar, kraftverk och industrier och kan orsaka astma, hosta och svårigheter att andas. Utvecklingen med minskade halter av gasen går att se i Sverige och över hela Europa men allra mest i Italien. 

marsjamforelse2019_2020.jpg

Bilden visar skillnaden i mängden kvävedioxid i Europa mellan mars 2019 och mars 2020. Låga värden ger ingen färg och högsta värdena visas med rött.

Källa: Rymdstyrelsen, ESA 

25 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto ESA

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng