App spårar smittade
Norge utvecklar en spårningsapp som varnar när du befunnit dig nära någon som fastställts som smittad av coronaviruset. En sådan lösning är inte aktuell för Sverige. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell.
Genom att nyttja platsdatan i mobiler kan man se vilka personer som varit i kontakt med varandra, vilket förhoppningsvis ska kunna spara tid i arbetet med smittspårning. Norges hälsominister Bent Høie menar att om en hög andel av landets befolkning laddar ned appen kan det framöver bli aktuellt att i olika steg trappa ned på karantänåtgärder.
Via ett nytt norskt regelverk som gäller fram till den 1 december är det nu tillåtet att lagra medborgares data i 30 dagar för att kunna smittspåra. Sedan tidigare använder bland annat Sydkorea och Israel appar för att kunna hålla koll på var smittade personer håller hus.
– Appen skiljer sig från vissa som använts i andra länder. För det första så bygger vi på frivillighet i grunden. Det är väldigt viktigt för oss att det är frivilligt att ladda ner appen. För det andra lägger vi inte in den typen av ingripande funktioner som vi upplever att några av de asiatiska apparna gör, säger Gun Peggy Knudsen, områdesdirektör för hälsodata och digitalisering på Folkehelseinstituttet.
Ej intressant i Sverige
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror dock inte att en liknande app kan bli aktuell i Sverige, delvis beroende på att man nu inte arbetar med smittspårning i samma utsträckning som tidigare.
– Det hade varit intressant i ett tidigare stadium. När vi bland annat höll på med de här personerna som kom från Italien hade det varit jättebra att ha. Det fungerade jättebra i Sydkorea när de jobbade med sin begränsade population. Men inte nu längre, säger Anders Tegnell.
Källa: DN, Folkehelseinstituttet
Läs mer om ämnet: