3D-print mot corona

skyddsmask för hälsovården mot turkos bakgrund.jpg

Nu gör bolag inom 3D-print gemensam sak i den utsatta situation som världen befinner sig i. Genom open source och goda initiativ skrivs det nu ut allt ifrån ventiler och ansiktsmasker till dörröppnare. Allt för att stödja vården och att rädda liv.

– När vi hörde om bristen på ventiler, som ansluter syrgasmasker till respiratorer, hos ett sjukhus i norra Italien, printade vi några prototyper som sjukhuset testade. De visade sig fungera och då skrev vi ut hundra till som jag personligen levererade, säger Cristian Fracassi, grundare av 3D-printstartupen Isinnova.

Trots att de nya ventilerna skulle kunna klassas som ett plagiat hoppas Cristian Fracassi att producenterna kan ha överseende med det i det här utsatta läget som kan handla om liv och död.

– Vi hoppas i så fall att producenterna kan se mellan fingrarna, eftersom de själva inte kan producera tillräckligt många. Vi har enbart printat dem för att det är ett nödläge.

Flera initiativ

Det här är ett globalt hackaton.

Flera liknande initiativ för att stödja vården i kampen mot coronaviruset har börjat dyka upp. Till exempel har 3D-printföretaget Prusa Resarch i Tjeckien tagit fram en prototyp av en ansiktsmask till landets folkhälsomyndighet.

Ett annat exempel är Isaac Budmen och Stephanie Keefe i New York, som vanligtvis säljer 3D-printrar för hemmabruk, men som efter coronavirusets framfart på USA:s östkust startade en egen produktion av ansiktsmasker och printade ut 300 exemplar för vårdpersonal i området.

– Vi skulle inte vilja skicka soldater i krig utan hjälmar eller skyddsutrustning och vi vill inte ha samma situation för medarbetare i vården. Jag hoppas att företag runtom i landet kan börja tillverka 3D-printade skyddsmasker, säger Peter Salvin, läkare och chef över Massachusetts General Hospital i Boston.

CoVent 19

Samma sjukhus har startat ett initiativ med experter som de kallar för CoVent 19 där ingenjörer och designers bjuds in för att rita och ta fram prototyper.

– Vi söker lösningar för att snabbt öka vår kapacitet, samtidigt som det är viktigt att vi inte skapar produkter som vi sedan inte kan få användning av. Det här är ett globalt hackaton, säger Sarah Low, som är en av läkarna bakom initiativet.

Open source och dörröppnare

Även i Storbritannien har den ideella organisationen Newspeak House skapat Coronavirus Tech Handbook, som är en guide med flera open source-projekt om hur man till exempel kan bygga ventiler på ett enkelt och billigt sätt.

Ett annat initiativ i samma anda kommer från Materialise, som är ett belgiskt 3D-printbolag. Bolaget har delat med sig av ritningar till en sorts dörröppnare som man fäster på handtaget så att dörren går att öppna med underarmen och man slipper att ta i handtaget.

Källa: NBC News, Forbes, Verkstäderna

23 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng