Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Färre brev för Postnord

Om Postnord skulle få möjlighet att dela ut brev varannan dag istället för fem dagar i veckan, skulle man lättare kunna anpassa sina verksamheter till den nya digitala världen. Det tror vd Annemarie Gardshol.

– Vi investerar väldigt mycket för att ha en infrastruktur som möter de behov som finns över hela norden. Samtidigt investerar vi mycket i digital utveckling och ser till att vi med utgångspunkt från både avsändare och mottagare kan säkerställa att de får den information de behöver om sina leveranser och har möjlighet att påverka de leveranser som man önskar. Det är vad framtiden handlar mycket om, skulle jag säga, säger Annemarie Gardshol, vd för Postnord.

Vilka är dina största utmaningar?

– Att vara med i den här tillväxten och det är en utmaning eftersom det går väldigt fort. Sedan finns det utmaningar kring den reglerade verksamheten med brevutdelning, där vi har ett samhällsuppdrag som säger att vi ska dela ut brev fem dagar i veckan. Vi ser inte att det behovet finns där ute idag. Det kanske är fem procent som säger att de behöver brev så ofta och där tycker jag att det är väldigt viktigt att våra politiker tar ställning och bestämmer sig för vilken service ska samhället ha. Samhällsuppdraget i sin nuvarande utformning kommer inte att vara lönsam med den här omfattande digitaliseringen som vi möter.

Vad finns det för lösningar som Postnord själva kan få till stånd?

– På kort sikt jobbar vi naturligtvis med att hela tiden effektivisera vår verksamhet, och göra de förändringar som vi kan och får göra inom den reglering som vi har att förhålla oss till. Ett naturligt nästa steg är att vi får ett OK på att faktiskt dela ut brev varannan dag. Det är ett omedelbart behov. Det skulle kunna göra att vi på sikt får möjlighet att anpassa verksamheten under lite friare former allteftersom brevvolymerna går ner. Sen finns det fortfarande grupper i samhället som har ett större behov av den här typen av kommunikation, och då får man fundera på hur man bäst möter upp det behovet.

– Det är frågorna vi arbetar med på brevsidan. E-handeln är någonting helt annat. Den styr vi över helt och hållet själva och bestämmer takten själva.

Hur påverkar människors rörlighet ert arbete?

– Vi ser med paketleveranser att folk förflyttar sig, och att man i sista stund byter sättet på vilket man vill ha sitt paket levererat. Flexibilitet och att låta mottagare bestämma och, så långt det är möjligt, anpassa leveransen efter det de behoven, är sådant som vi ser som viktigt och som vi arbetar med.

8 oktober 2019 Uppdaterad 10 oktober 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Postnord 960640

Livetracka Postnord

4 mar 2021 digit

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

smink-retail-960640.jpg

Butik ökar e-handel

21 nov 2019 digit

När en fysisk butik öppnar så ökar e-handeln i butikens närområde med 40 procent. Det visar en ny undersökning. 

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

färglad fåtölj.jpg
video

AJ:s digitala resa

21 aug 2019 digit

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.