Tapp i försäljning

smartphones-on-shelf.jpg

Marknaden för smarta telefoner kommer att gå ned med 3,2 procent under 2019. Räknar man in även plattor och datorer hamnar siffran på 3,7 procent. Det rapporter analytikerfirman Gartner.

– Det här är en följd av att konsumenter numera håller längre i sina telefoner, vilket bland annat beror på en begränsad attraktion till ny teknologi, säger Ranjit Atwal, senior reseach director på Gartner.

Enligt Gartner används nu mer än fem miljarder mobiltelefoner runt om i världen. Efter att försäljningen under lång tid har ökat så ser man nu en vändpunkt, då marknaden kommer att gå ner med 3,2 procent under 2019. Det skulle i så fall bli det största fallet som kategorin någonsin har sett. 

En anledning till den sjunkande försäljningen för smarta telefoner är att livscykeln för Android och Ios-telefoner fortsätter att öka under 2019. Nu har de en kvalité och teknologi som gör att användarna ser ett högt värde av dem även efter en tvåårsperiod.

– Om inte mobilen visar upp helt nya verktyg, en ny effektivitet eller en annorlunda användarupplevelse, så känner inte användaren nödvändigtvis ett behov att uppgradera sin telefon.

De kommande åren lär 5G spela en stor roll vid kunders val av telefon. Under nästa år tror Gartner att 10 procent av telefonerna som säljs har 5G-teknologi och 2023 lär siffran ligga på 56 procent.

Ett ännu större fall går att se när man räknar in även plattor och datorer, då ligger nedgången på 3,7 procent.

Källa: Gartner

11 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng