Brist i 5G-säkerhet

kille-telefon-5g.jpg

De flesta svenska it-chefer ser positivt på 5G-utvecklingen men bara 17 procent planerar för de säkerhetskrav som 5G för med sig. Det visar en ny undersökning från Trend Micro.

Var tredje svarande säger att de inte kommer att öka it-säkerheten inför 5G-inträdet nästa år. 39 procent tror inte heller att 5G kommer att ha någon inverkan på it-säkerheten och 22 procent uppger att ledningen inte har koll på rekommendationer och direktiven för företag inför 5G-utrullningen.

Oron stor

35 procent av it-cheferna menar att de inte har tillräcklig kunskap om säkerhetsriskerna som kommer med 5G. En tredjedel vet inte om de är skyddade och 22 procent säger att de vet att de inte är skyddade. Men en viss ängslan finns ändå. Hela 44 procent säger sig vara oroade över att det kan bli tufft att skydda sig mot nya typer av hot, och 32 procent är oroliga över en ökad sårbarhet för attacker.

– Vi rekommenderar att företag planerar för att investera i it-säkerheten inför implementeringen av 5G. Med betydligt fler smarta produkter uppkopplade i kombination med den ökade mängd data som måste hanteras ökar även kraven på it-ansvariga att korrekt kunna driva och säkra nätverksprocesserna. För att kunna dra nytta av fördelarna med 5G och inte hamna efter krävs att företag redan nu börjar se över it-säkerheten för en smidigare övergång, Johnny Krogsboll, Technical Director Nordic, Trend Micro.

Yougov har gjort undersökningen på uppdrag av Trend Micro. Totalt har 350 beslutsfattare inom it intervjuats.

Källa: Trend Micro

30 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng