Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ferguson om framtidens hot

Nätfisket ökar och vd-mejl riktas till allt fler personer i organisationen. I en framtid med 5G och en kraftig ökning av IoT behöver gamla skydd kompletteras för skydd mot till exempel fillösa attacker. 

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 24 april 2019 säkerhet

– Under 2019 ser vi hur hoten fortsätter att utvecklas. Hot som har varit stora i tidigare, som ransomware, sjunker betydligt både i antal som släpps ut och i omfattningen som de upptäcks. Det tyder på att färre brottslingar sysslar med den här typen av verksamhet. Men det som däremot ökar är mer riktade och effektiva attacker mot organisationer, och där tar min i viss mån fortfarande hjälp av ransomware, säger Rik Ferguson, Vice President för Security Research på Trend Micro.

– Ett sådant är exempel är attacken på Norsk Hydro. Sådana attacker kallas ibland för fileless, fillösa, attacker. Ofta har den som attackerar undersökt sitt mål noggrant, och själva attacken kanske börjar med ett phishingmejl för att få tag i referenser och andra uppgifter. Väl inne börjar man utöka sina förmåner genom en fillös teknik som bland annat går ut på att tanka in script som är svåra att upptäcka. Dessa kan i sin tur starta skadliga verktyg, där ransomware kan vara ett sådant verktyg, även om det inte användes i fallet med Norsk Hydro. På så sätt använder man den befintliga mjukvaran och företagets verktyg, och försöker komma runt traditionella säkerhetsåtgärder. Vi måste därför börja titta mer på beteendet bakom de som utför attackerna, än vad vi har gjort historiskt.

Hur ser framtidens skydd ut?

– Framtidens skydd kommer att behöva innehålla delar från förr, utöver den nya teknik som utvecklas. Bara för att en ny teknik utvecklas betyder inte det att allt det gamla, goda arbetet ska kastas ut. Det finns naturligtvis fortfarande användning för exempelvis blacklisting, som är ett billigt och snabbt sätt att blockera kända och misstänkta ip-adresser, webbplatser, filer eller vad det än må vara. Däremot måste framtidens säkerhetslösningar anpassas till nya typer av tekniska innovationer och man måste tänka över hur man ska säkra upp exempelvis en containermiljö, en molntjänst, eller ett devops-arbetsflöde.

– Samtidigt måste man hålla sig uppdaterad på nya sorters attacker, där en fillös attack är en sådan typ. Hur skyddar man sig bäst mot en attack som inte skriver in något på ens diskar, till exempel. Vi bör fokusera på att skapa nya skyddslager, där vi behåller gammalt och tillför nytt. Det finns ingen silverkula här utan olika lösningar måste samarbeta, och där målet måste vara att de säkerhetslösningar som tar mest datorkraft att utföra, ska göras på så lite data som möjligt.

Hur skyddar vi IoT?

– IoT är ett bra exempel eftersom många av de som bygger IoT, eller de som bygger äldre saker som nu ska vara del i en uppkopplad infrastruktur, sällan har säkerhet på sin radar. När det handlar om nya prylar handlar det om att vara först på marknaden och ibland skapa nya marknader, och vara redo att fånga kunder. Säkerhet ses ofta som ett hinder och därför byggs ofta dessa saker med lite eller ingen hänsyn till säkerhet, och då handlar det om alltifrån autentisering och kryptering till om koden är testad för sårbarheter. När det handlar om äldre saker är de inte designade med säkerhet i åtanke från första början eftersom de inte var menade för en uppkopplad omgivning.

– Av den anledningen kokas mycket av det vi måste göra ner till regleringar och lagstiftning. Ta exemplet med laddningsbara batterier. Om de inte når upp till visa säkerhetsbestämmelser får man inte sälja dem. Vi behöver något liknande när det kommer till säkerheteten för våra uppkopplade saker, och inom EU håller man på att arbeta fram en sådan reglering i detta nu.

– Vi kommer fortfarande att ha ett arv av uppkopplade enheter som inte har genomgått den här typen av kontroller och som kommer finnas kvar i hem och på företag i flera år framöver, och därför behöver detta så småningom också behöva ses över, men det minsta vi kan göra är att se till att nya saker som introduceras, och saker som säljs, ska möta de minimikrav som tas fram. De flesta av oss vet inte ens vilka frågor som ska ställas när det handlar om att köpa en uppkopplad tvättmaskin, till exempel. Inte minst därför behövs dessa regleringar.

Från vilka länder kommer de största hoten?

– Det finns många länder som är grunden för vissa hot. Vissa delar är mer sant historiskt än nu, som exempelvis att Brasilien historiskt varit en hemvist för banking malware, i Kina har mycket av malware för Android-telefoner utvecklats, och både Ryssland och Ukraina är ökända för sina cyberattacker. Men det finns nätbrottslingar överallt. De drar nytta av verktyg som må ha en specifik hemvist i länderna vi pratar om här, men de korsbefruktas och utvecklas överallt i världen.

– Faktum är att det största problemet med att åtala brottslighet på nätet är tillskrivning, det vill säga svårigheten att bevisa vems fingrar som rörde sig på vilket tangentbord, men också att definiera vilket brott som begåtts, och inom gränsen för vilket land. Därför krävs det mycket samarbete länder emellan, och vi ser en del lyckade åtal, så det går.

– Självklart finns det också cyberattacker med mer direkta nationella anknytningar. Många attacker tillskrivs exempelvis Ryssland eller Nordkorea när det kommer till attacker mot nationer. Bekymret är att många av hackarna som sysslar med detta, gör det förment för sig själva av nationalistiska skäl, och då kan staten ta avstånd från det. Putin har exempelvis pratat om patriotiska ryssar som ligger bakom tidigare attacker, och kan på så sätt själv ta avstånd från det.

Hur ser du på den närmaste framtidens säkerhetsverktyg?

– Maskininlärning är ett sådant verktyg som redan har använts ett tag och som vi ser kommer att fortsätta att användas, på alla fronter om det så handlar om att upptäcka vd-mejl eller farliga filer. I framtiden kommer vi att se mer förfinad teknik på säkerhetslösningar vi redan ser idag. Den närmaste tiden handlar det om lösningar i industrin, som 5G, edge computing, containrar, IoT med mera. Där behöver industrin tänka hur deras säkerhet fungerar i dessa miljöer. Hur företag som Norsk Hydro, som i grund och botten tillverkar aluminium, kan se till att hela verksamheten genomsyras av säkerhet, till exempel.

Rekommenderad läsning

bilkrasch-sakerhet-960640.jpg

En ny säkerhetsvärld

4 sep 2018 säkerhet

Hoten ökar och blir allt mer komplexa då hackare tar hjälp av AI och skapar maskinsnabba attacker. Samtidigt används vd-bedrägerier och andra angrepp till en stor kostnad för drabbade. Rik Ferguson, VP Security Research på Trend Micro, skissar en hotfull framtid under Trend Micros Xday.

folksamling-pa-gatan.jpg

Nätfiske med SMS

8 mar 2019 säkerhet

Säkerhetshoten mot mobila enheter fortsätter att öka och det syns tydligt i statistiken över bland annat nätfiskeattacker och mobilbaserade kryptokapningar. Utvecklingen visar återigen på den mänskliga faktorns betydelse för hög cybersäkerhet.

industri-iot.jpg

IoT hotar industrin

17 jan 2019 säkerhet

Det finns allvarliga säkerhetshål och sårbarheter i radiostyrda fjärrkontroller inom bland annat tillverknings- och gruvindustrin. Det visar en ny rapport från Trend Micro.

hängmatta.jpg
video

5 sätt att skydda dig mot vd-mejl

13 apr 2017 säkerhet

Vd-bedrägerier är den mest växande intrångsmetoden i världen. Sedan 2015 har 22 000 företag drabbats och ofta skickas mejlen inför semestrar och annan ledighet.

it-hot.jpg

Största it-hoten 2018

6 dec 2017 säkerhet

It-säkerhetsföretaget Trend micro har i sin årliga spaningsrapport identifierat i huvudsak fyra farliga trender inom hackingvärlden att hålla ögonen öppna för – och där Sveriges demokratiska process kan hamna i farozonen.

mikko1.png
video

Jakten på säkerhet

23 apr 2018 säkerhet

I takt med att IoT blir allt vanligare i våra hem krävs regleringar och mer kunskap bland konsumenter för att vi ska hålla oss säkra från cyberattacker. Samtidigt letar säkerhetsföretagen med ljus och lykta efter talanger som kan bygga framtidens AI-försvar.

manniskor-i-konferenshall-i-rorelse.jpg

Kulmen för ransomware

4 jun 2018 säkerhet

Antalet kryptokapningar fortsätter att öka. Samtidigt minskar antalet vd-bluffmejl och attacker med kidnappningsprogram något, visar en ny säkerhetsrapport.

två män på en häst och vagn ute på landsbyggden.jpg
video

Internet of humans

17 apr 2019 säkerhet

Med 50 miljarder uppkopplade saker är det viktigt att vi inte glömmer människorna. Alla måste utrustas med rätt kunskap för att kunna dra sitt strå till säkerhetsstacken. Det menar krominologen och säkerhetsexperten Giuseppe Mastromattei.

dolda-cyberattacker-okar.jpg

Dolda cyberattacker ökar

29 aug 2018 säkerhet

Cyberkriminella har börjat röra sig från uppseendeväckande attacker via ransomware till mer dolda attacker för att stjäla pengar och känslig information utan att användaren märker det. Kryptokapningar har ökat dramatiskt och hittills i år har 114 miljarder kronor gått förlorade, visar en ny rapport från Trend Micro.